Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

LSVb: Studenten moeten ook recht op energietoeslag krijgen

18-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2647 keer bekeken
  •  
studentenkamer huurprijzen 1127

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onacceptabel dat jongeren en studenten onder de 21 geen extra energietoeslag krijgen. Ook al hebben ze een laag inkomen. Dit jaar hebben huishoudens met een laag inkomen recht op 800 euro extra energietoeslag vanwege de stijgende energieprijzen.

"De financiële positie van studenten is al enorm kwetsbaar", stelt Ama Boahene, voorzitter van de LSVb. "Daar komt nu een torenhoge energierekening bij. Het is onbegrijpelijk dat juist deze groep buiten de compensatieregeling van de overheid valt."

‘Studenten aan hun lot overgelaten’

Omdat de woonsituatie van studenten zeer divers is, kiest het kabinet ervoor de studenten niet mee te nemen in de regeling. Gemeenten kunnen wel zelf een regeling treffen voor studenten. Toch zegt de LSVb dat dit niet voldoende is. Gemeenten hebben vaak niet de financiële ruimte en tijd. "Dat het uitwerken van een compensatieregeling lastig is, mag niet betekenen dat studenten aan hun lot worden overgelaten."

‘Onderhoudsplicht tot 21 jaar’

Ouders, die wettelijk gezien tot 21 jaar een onderhoudsplicht hebben, zijn daarmee ook tot die leeftijd verantwoordelijk voor de energierekening van hun kinderen. Die verantwoording vind de LSVb onterecht. "Er zijn veel ouders die niet eens hun eigen energierekening kunnen betalen, laat staan dat zij hun kinderen kunnen helpen. De compensatie is bedoeld voor de laagste inkomens, maar juist de studenten uit de armste gezinnen worden nu niet geholpen."

Volgens de LSVb moet er door het kabinet gekeken worden naar wíe de compensatie nodig heeft. "Baseer daar dan de regels op." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!