Kassa

LSVb start petitie: maak boete voor huisjesmelkers realiteit

  •  
16-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studentenkamer huurprijzen 1127
In september besteedden wij nog aandacht aan de hoge huurprijzen van studentenkamers. Er is al jarenlang een tekort aan studentenwoningen. Dat leidt vooral in de particuliere sector vaak tot enorm hoge bedragen die studenten moeten betalen als ze – na lang zoeken – uiteindelijk een kamer vinden in de stad waar ze (gaan) studeren.
Vorige week stuurde minister Ollongren een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van malafide verhuurders, discriminatie op de woningmarkt en woonfraude. Hierin stelt de minister zich samen met gemeenten en belangenorganisaties in te zetten om deze excessen aan te pakken.

Studenten betalen te veel huur op basis van het woningwaarderingsstelsel

Uit een steekproef onder 5000 studenten van Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat bijna 8 op de 10 studenten te veel huur betaalt op basis van het woningwaarderingsstelsel. Aan de hand van dit stelsel wordt een redelijke huurprijs voor een woning vastgesteld. Gemiddeld betaalt de student 106,69 euro per maand te veel aan huur.
De LSVb vindt de brief van minister Ollongren de urgentie mist die je wel ziet op de studentenwoningmarkt en stelt klaar te zijn met het 'uitstelgedrag' van de minister. Volgens Lyle Muns, voorzitter van de studentenvakbond, stelt minister Ollongren dat de huisjesmelkersboete binnen de huidige kaders van de wetgeving niet mogelijk is. "Het heeft eigenlijk een jaar lang geduurd voordat ze die twee alinea's kon opschrijven. En ze geeft ook niet echt inzicht in de argumentatie erachter. Dus in plaats van te zeggen dat het binnen de kaders van de huidige wetgeving niet mogelijk is, kun je beter zeggen: wat moeten we veranderen om het wel mogelijk te maken?" Dit is volgens Muns gek, aangezien de Tweede Kamer al met een meerderheid heeft ingestemd met een motie om de minister te vragen hoe zo'n huisjesmelkersboete eruit moet zien.

LSVb: tijd voor actie

Kortom, het tijd is voor actie, vindt de LSVb. De vakbond is daarom een petitie gestart om de boete voor huisjesmelkers realiteit te laten worden. "Wat wij willen, is dat die huisjesmelkers een financiële prikkel krijgen om zich ook aan het woningwaarderingsstelsel te houden", aldus LSVb-voorzitter Muns in reactie op Kassa. Op dit moment is er namelijk geen handhaving van dat stelsel. De vakbond voert ook actie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier staan studenten die worden uitgemolken doordat ze stelselmatig te veel huur betalen in een koeienpak.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Janitavfh
Janitavfh16 nov. 2020 - 18:13

Maar wat als die boete via de huur alsnog weer door de huurders betaald wordt?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!