Kassa

Looptherapie werkt tegen etalagebenen

09-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
benen_01.jpg
Wie last heeft van etalagebenen, moet wegens de pijn in de benen steeds even stil blijven staan. Daar komt ook de naam van de aandoening vandaan: zogenaamd even in een etalage kijken, dus stilstaan. Etalagebenen zijn echter een ernstige aandoening, die aanzienlijk kan verbeteren door looptherapie in de woonomgeving onder begeleiding van een fysiotherapeut, zo blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Saskia Nicolaï van de Universiteit Maastricht.
In Nederland lijden ruim 800.000 mensen aan etalagebenen ofwel claudicatio intermittens. De aandoening ontstaat door artherosclerose in de vaten van de benen, wat weer vaak het gevolg is van roken, overgewicht, suikerziekte of hoge bloeddruk. De ziekte leidt regelmatig tot een hartinfarct of een beroerte, zodat zo vroeg mogelijk behandelen noodzakelijk is, aldus Nicolaï, die volgende week op haar onderzoek promoveert.
Etalagebenen worden meestal behandeld door aanpassing van de leefstijl en de beenaderen te dotteren. In ernstige gevallen is een bypass-operatie van de beenvaten nodig. Looptherapie werd al wel toegepast in klinieken of bij een therapeut, maar was tot nu toe nogal kostbaar en belastend voor de patiënt. Die kan immers niet of nauwelijks lopen en moet dus meermalen per week vervoer regelen. Veel patiënten haakten daardoor voortijdig af.
Nicolaï ontwikkelde een methode waarbij de fysiotherapeut bij de mensen aan huis komt. Samen wandelen zij door de buurt. Binnen een jaar nam de maximale loopafstand toe van minder dan 400 meter tot meer dan 1100 meter. Bovendien bleek al na drie maanden of de patiënt vooruitgang boekte. Wie niet verbetert, kan alsnog worden gedotterd of geopereerd, aldus Nicolaï. Bij degenen die wel vooruit gingen, was het effect blijvend.
Nicolaï adviseert om altijd te beginnen met looptherapie in de buurt, omdat het minder ingrijpend is en veel goedkoper. Aangezien de vaatvernauwing op alle plekken in de benen voor kan komen, is er nader onderzoek nodig naar loopoefeningen die speciaal gericht zijn op de plaats waar de ader verstopt is. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!