Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Loonplan arbeidsgehandicapten van de baan'

07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gehandicapt930x520
Het plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon is van tafel. Het kabinet is tot de conclusie gekomen dat het plan te complex is om uit te voeren. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving hierover door de NOS.
De maatregel stond in het regeerakkoord. Het idee erachter was dat werkgevers meer arbeidsgehandicapten in dienst zouden kunnen nemen. De maatregel zou bovendien een besparing van 500 miljoen euro opleveren.

Gediscrimineerd

Het plan maakte veel kritiek los. Arbeidsgehandicapten voelden zich gediscrimineerd. De regeringspartijen D66 en ChristenUnie hadden grote moeite met het plan.

Nieuw plan

Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt snel met een nieuw plan dat het eenvoudiger moet maken om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
,,Fatsoen heeft gewonnen. Heel goed nieuws", zegt CNV-voorzitter Maurice van Limmen in een reactie. Ook mensen met een arbeidsbeperking moeten als volwaardig werknemer aan de slag kunnen, aldus de vakbondsman.

'Schaamteloos plan'

In de Tweede Kamer klinken eveneens opgeluchte reacties. ,,Loondiscriminatie van tafel!'', twittert PvdA'er Gijs van Dijk tevreden. ,,Een schaamteloos plan zonder enig draagvlak, heel verstandig om het van tafel te halen'', vindt Kamerlid Jasper van Dijk van de SP.
Ook de jongerenorganisatie van het CDA is blij. ,,Het idee om mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon te betalen was niet alleen in strijd met mensenrechtenverdragen, het is ook gewoon onmenselijk'', aldus voorzitter Lotte Schipper. Volgens ChristenUnie-senator Peter Ester stond het plan ,,haaks op een inclusieve samenleving''. ANP/NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

simon55
simon557 sep. 2018 - 15:06

Om mensen met n arbeidsbeperking minder te betalen , is zo wie zo onbeschoft

2 Reacties
gastonf
gastonf7 sep. 2018 - 17:49

Volgens het neo-liberale clubje met malafide bestuurders niet

simon55
simon557 sep. 2018 - 21:39

Die sporen ook niet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!