Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Longpatiënten ervaren problemen door vuurwerkdampen

27 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerk sterretje 1127
Voor mensen met longklachten is oud en nieuw geen pretje. Minstens 700.000 Nederlanders kampen met oud en nieuw met problemen aan hun luchtwegen, meldt het AD. De luchtvervuiling door vuurwerk bezorgt hun benauwdheid, hoestbuien, kortademigheid of zelfs een longaanval.
Vuurwerk leidt bij zes op de tien mensen met astma of COPD - een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd - tot ademnood, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel). Voor hen is oud en nieuw niet zozeer feest, maar juist een probleem.
Tijdens de jaarwisseling veroorzaakt vuurwerk in geringe tijd forse luchtvervuiling. De concentraties fijnstof zijn met name in de eerste uren van de nieuwjaarsnacht gemiddeld ruim 25 keer zo hoog als het jaargemiddelde in Nederland, aldus onderzoeker Joost Wesseling van het RIVM. Zeker nu de verkoop van vuurwerk naar verwachting stijgt ten opzichte van voorgaande jaren, zal het voor mensen met longproblemen rond oud en nieuw niet aangenaam zijn.

Longpatiënten blijven noodgedwongen binnen

Een peiling van het Longfonds onder de achterban toont aan dat bijna alle longpatiënten aangeven dat ze noodgedwongen zijn met nieuwjaar binnen te blijven. Ramen, deuren en ventilatieroosters worden gesloten om vuurwerkdampen buiten te houden. Ook nemen longpatiënten preventief extra medicatie. Tien procent van de 181 respondenten ontvlucht naar eigen zeggen zijn of haar huis met de jaarwisseling.
Bron: AD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar