Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

‘Longkanker is niet de schuld van de roker’

12-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sigaret 930x520
In 2016 vergaarde de Zwolse Anne Marie van Veen bekendheid met haar aankondiging de tabaksindustrie aan te klagen, omdat “longkanker niet de schuld van de roker, maar van de tabaksfabrikant is”. Bijna anderhalf jaar later is het onbegrip er niet minder op geworden bij de moeder van vier kinderen. “Als ze bij het OM beslissen om de aangifte niet-ontvankelijk te verklaren, weet ik niet wat ik ga doen”, zegt Van Veen in een interview met Zembla .

‘Regelen zaken rondom aangifte zwaar’

Voor Van Veen is het te zwaar om alle zaken te regelen rondom de aangifte. Longarts Wanda de Kanter en advocate Bénédicte Ficq nemen dan ook het grootste werk op zich. Daar is Van Veen blij mee. ‘Het moet wel, zo’n team. Het is zo immens en ik weet niet hoe lang ik nog leef.’ Over alle belastende zaken hoeft ze zich niet te ontfermen. “Maar ik ga wel naar het kantoor van Bénédicte als er iets belangrijks besproken wordt. Wanda en Bénédicte spreek ik regelmatig, terwijl ik met de rest via de mail contact houd.”

Steun

Inmiddels hebben grote organisaties als KWF Kankerbestrijding zich aangesloten bij de ondersteunende beweging Sick of Smoking, die in het leven is geroep om de tegenstanders van roken te verenigen. Ook een grote groep individuen scharen zich achter de beweging. “Bijna 100.000 mensen staan achter de aangifte”, volgens De Kanter.
Lees het volledige interview op de site van Zembla.

Fragment

Kassa sprak eerder met longarts Wanda de Kanter over de 'rookvrije wereld' van tabaksfabrikant Philip Morris.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!