Kassa

Longfonds: haal shisha-pen uit handel

03-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rook.jpg
Het Longfonds wil dat de shisha-pen uit de handel gehaald wordt tot er meer duidelijkheid is over de schadelijkheid voor de gezondheid. Met name over jonge gebruikers maakt het fonds zich zorgen. ,,We horen links en rechts dat deze oefensigaret oprukt onder kinderen'', aldus een woordvoerder. Ook het Trimbos-instituut heeft signalen gehoord dat de pen populair is onder schoolgaande kinderen en jongeren.
Risico's
Vrijdag adviseerde het Trimbos-instituut om de shisha-pen niet meer te gebruiken, zolang nog niet duidelijk is of de kleine waterpijp in de vorm van een pen schade voor de gezondheid kan veroorzaken.
Bij gebruik van de shisha-pen komt onder meer propyleenglycol vrij, een stof die ook in sigaretten zit. Als die stof verbrand wordt, kunnen daarbij mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Of dat ook zo is bij de shisha-pen, is nog onduidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezig met een onderzoek naar de mogelijke risico's bij het gebruik van de pen.
Gewenning
Het Trimbos-instituut vindt, naast de mogelijke gezondheidsrisico's, het gebruik van de pen ook kwalijk omdat die het roken van een sigaret nabootst. Dampen (met onder meer de smaken cola, aardbei, kersen en perzik) worden ingeademd en daarbij gloeit het topje rood op. Op deze manier wennen jongeren aan de handeling van het roken en aan het inhaleren van stoffen via de mond.
Volgens het instituut wordt de stap naar het roken van sigaretten hier mogelijk door verkleind.
Leeftijd
Er staat geen officiële minimumleeftijd op het gebruik van de pen. De Nederlandse importeur adviseert om hem niet te verkopen aan mensen jonger dan 16 jaar, maar daar wordt niet op gecontroleerd. ANP

Meer over:

roken, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!