Kassa

LMV ziet woningverkopen halveren

  •  
30-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4220513.jpg
De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) heeft zijn woningverkopen de afgelopen maanden zien halveren. Dit zei LMV-voorzitter Ed van de Bijl zondag.
"Het gaat bar slecht. Eerst verkochten we tweeduizend woningen per maand, nu halen we net de duizend", zei Van de Bijl. De verkoopdaling wijst op een flinke verslechtering van de woningmarkt het afgelopen half jaar. In het derde kwartaal van 2008 verkochten de LMV-makelaars nog ruim vijfduizend woningen.
De makelaar ziet desondanks lichtpunten. "Maart is alweer iets beter dan februari. Het tweede kwartaal zal beter zijn, dat is bijna een zekerheid." Volgens Van de Bijl hebben veel mensen die hun huis hebben verkocht nog geen nieuwe woning gekocht. Hij verwacht dat zij vanaf april actief worden op de markt.
De verkoopafname leidt vooralsnog niet tot flinke prijsdalingen. Volgens de LMV-voorzitter zijn de verkoopprijzen stabiel gebleven. Huiseigenaren die niet hoeven te verkopen hebben volgens Van de Bijl geen reden om hun vraagprijs te verlagen.
Openhuizendag
Ongeveer 110.000 mensen hebben zaterdag een kijkje genomen in een huis dat te koop staat. Wie op zoek is naar een nieuw huis, niets te doen had of gewoon eens binnen wilde gluren bij dat huis om de hoek kon zaterdag zijn hart ophalen tijdens de door makelaars georganiseerde zogeheten openhuizendag of openhuizenroute.
Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zaterdag na afloop laten weten. Zowel de NVM-, LMV- als ERA-makelaars zetten bij ruim 40.000 huizen de deuren open.
Gemiddeld kreeg een woning zaterdag drie kijkers. Een op de zes openstaande huizen kreeg echter geen bezoek. Volgens de NVM staan op dit moment in Nederland ongeveer 160.000 huizen te koop, waarvan 120.000 bij NVM-makelaars.
De NVM is verheugd over het ,,hoge aantal'' bezoekers. ,,Het feit dat potentiële kopers zich weer in groten getale gaan oriënteren, geeft aan dat de markt weer in beweging lijkt te komen'', aldus voorzitter Ger Hukker. ,,Mensen realiseren zich dat dit wel eens hét moment zou kunnen zijn om een huis te kopen.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!