Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lijst van elf 'slechte verpleeghuizen' openbaar

06-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1551 keer bekeken
  •  
ouderenzorg patientenzorg 930 520
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dinsdag de lijst bekendgemaakt van de verpleeghuisinstellingen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de grootste zorgen over deze elf instellingen:
Careyn
Evean Zorg Amsterdam
Stichting Amstelring Groep
Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep
Stichting Beweging 3.0
Stichting Humanitas
Stichting IJsselheem Holding
Stichting Laurens
Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH)
Stichting Zorggroep Florence
en Zorggroep Groningen
Dat deze instellingen vaak niet aan de normen voldoen, betekent overigens niet dat alle verpleeghuizen die onder zo'n instelling vallen onder de maat presteren. De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen heeft, aldus de inspectie.
Grote zorgen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeerde maandag in een rapport over 150 verpleeghuisinstellingen dat een behoorlijk aantal de zorg voor ouderen niet goed aankan. Over elf van de instellingen waren de zorgen dus zeer groot. Maar nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan van de inspectie.
VVD-Kamerlid Sjoerd Potter: ,,Het is goed dat we nu eindelijk weten in welke verpleeghuizen het beter moet. Ik wil dat voor het einde van de zomer in ieder geval de veiligheid in alle verpleeghuizen op orde is. Want het is toch je ergste nachtmerrie als je vader of moeder bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen krijgt toegediend."
Groot ongenoegen bij verpleeghuizen
Verschillende verpleeghuizen halen woensdag hard uit naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Door de publicatie van een ,,achterhaalde'' lijst van zwakke verpleeginstellingen komen zij onterecht negatief in het nieuws, stellen de zorgorganisaties. Lees: Verpleeghuizen verbolgen over lijst IGZ
'Raak niet in paniek om slechte beoordeling verpleeghuis'
"Ga niet in paniek je vader, moeder of partner uit een verpleeghuis halen als dat huis van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onvoldoende krijgt. Kijk eerst eens wat er precies aan de hand is". Dat advies geeft directeur Dianda Veldman van patiëntenfederatie NPCF , in reactie op de gepubliceerde lijst van slecht presterende verpleeghuizen.
ANP/Kassa/NPCF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

audb
audb6 jul. 2016 - 15:49

Zodra ze weten dat er inspectie komt krijgt het personeel zwijgplicht opgelegd en wordt er op hun zwijgplicht gewezen!. Ook loop dan de zorgplanner plotseling mee met het personeel terwijl deze geld verslindende koffie leuterende gasten  normaal niet anders doen dat "vergaderen" en ze verdienen tot 3x zoveel als het personeel welke de hele dag bezig zijn om alles voor elkaar te krijgen. Ook is het zo dat het juist de zorgplanners zijn die er voor zorgen dat de mensen die een dikke portemonnee hebben TE VEEL hulp krijgen terwijl die het  het hardst nodig hebben te weinig tijd toe bedeeld krijgen. Zo kan ik verhalen van een paar mensen die in de zorg hebben of nog steeds werken dat er cliënten zijn die eigenlijk een uur hulp nodig hebben voor het wassen en aankleden een half uur tot zelfs een kwartier hulp kregen waardoor deze mensen of niet gewassen konden worden of gewoon even snel een washandje over hun gezicht  kregen en aangekleed werden en de mensen die het niet nodig hebben konden ze zelfs gaan zitten tot het uur vol was.Het doet me meteen denken aan het liedje van Vader Abraham "In de C klasse" https://www.youtube.com/watch?v=u6Z71IWrXjk

Hjmdart
Hjmdart6 jul. 2016 - 12:54

Mijn moeder heeft in het Henriette Holshuis, Evean in Amsterdam-Zuidoost , gewoond wij, de Fam, hebben haar elke dag zelf verzorgd en hebben nog steeds heel veel verdriet over de zorg die ze daar NIET gekregen heeft en vooral hoe ze haar daar behandeld hebben. Hoe de ouderen daar behandeld worden is schandalig en het personeel is het niet waard daar te werken. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!