Kassa

Lijst om zinloze behandeling terug te dringen

25-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
operatie dokters artsen 930x520
Artsen moeten geen tijd meer steken in zorg die niet effectief is. De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de koepel van acht UMC’s, heeft daarom een gezamenlijke lijst gemaakt met met ruim 1300 niet-effectieve medische handelingen. Voor deze verrichtingen bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat ze echt helpen en kunnen soms zelfs schadelijk zijn voor de patiënt. Niets doen kan in de deze gevallen soms de beste optie zijn.
Richtlijnendatabase
Medisch specialisten en andere zorgverleners kunnen de richtlijnendatabase raadplegen om te kijken wat ze het beste kunnen doen. Door het terugdringen van 'zinloze' behandelingen kan volgens de federatie ook veel geld worden bespaard.
Verspreiden van kennis
Er zijn al projecten begonnen om in de praktijk minder zorg te leveren die niet bewezen effectief is. Daarbij kan het gaan om ingrepen of therapieën, maar ook om bijvoorbeeld minder aanvullende tests of het sneller verwijderen van urinekatheters of infuuslijnen. Het verspreiden van kennis en het bewerkstelligen van een gedragsverandering bij zorgverleners, patiënten en andere betrokkenen krijgen de komende jaren eveneens meer aandacht.
Lijst
De lijst wordt vrijdag op het jaarcongres van de NFU overhandigd aan de Federatie van Medisch Specialisten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

n8w8lele
n8w8lele25 nov. 2016 - 15:24

Net zelf flink ziek geworden na verhoging inhalator medicatie - corticosteroïden. Blijkt dat het sowieso maar de vraag is wat het nut van gebruik is als je geen astma hebt; de gevaren van hoge dosering worden niet verteld en als leek weet je er zelf te weinig van om conclusies te trekken, ondanks alle info van andere gebruikers op internet. Lijkt me heel goed, dat er een lijst komt waar je op kan zien wanneer behandelingen onnodig, overbodig of zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

dokun
dokun25 nov. 2016 - 14:26

Ik zou die lijst ook willen inzien, hoop dat ie openbaar gaat worden...

omehenk
omehenk25 nov. 2016 - 13:31

ouderen mogen zeker niet oud meer worden GOEDKOPER VOOR DE ZORG !!!!

2 Reacties
dokun
dokun25 nov. 2016 - 14:25

Dan heeft u zeker het artikel niet goed gelezen. Het gaat hier om ZINLOZE behandelingen!  Ik wordt ook wel een beetje moe als men (zoals u)  constant blijft doen alsof wij hier in Nederland de ouderen vermoorden ofzo...  ppffff!  Nederland behoord nog steeds tot de landen met de beste gezondheidszorg ter wereld!

audb
audb25 nov. 2016 - 14:49

Het gaat voornamelijk om behandelingen die geen effect hebben of te weinig aan getoond is dat een behandeling ook werkelijk helpt. Maar ook behandelingen die jaren geleden ooit eens zijn ontwikkeld terwijl er veel betere behandel methodes zijn zo kan een paar keer naar de fysio beter helpen tegen een hernia dan een operatie of  een behandeling met alleen maar pijnstillers. Ook staar behandelingen bij mensen die te oud zijn kan achterwegen worden gelaten omdat het te snel weer terug keert,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!