Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Lijst 2017 bekend: welke dieren mag jij als huisdier houden?

31 jan 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Lama_980x520
De bruine beer, twee soorten reuzenkangoeroes en 's werelds bekendste stinkdiersoort mogen voortaan in Nederland niet meer als huisdier worden gehouden. Deze diersoorten en nog 131 andere zijn maandag toegevoegd aan de zwarte lijst van het ministerie van Economische Zaken.
Gevaarlijk
De 153 soorten zijn volgens staatssecretaris Martijn van Dam ongeschikt als huisdier omdat dat gevaar zou opleveren voor mens of dier. Sommige dieren wacht in Nederland een ellendig leven. Van andere zijn de 'wapens' waarmee ze zijn uitgerust of de ziekten die ze bij zich dragen voor mensen gevaarlijk. Op de lijst staan exoten als het gordeldier en de luiaard, maar ook vertrouwdere dieren als de haas en het wild zwijn.
Al een bruine beer
Wie al, zeg, een bruine beer als huisgenoot heeft mag die houden. Het dier moet wel worden aangemeld en fokken is verboden. Wie toch graag alsnog een verboden dier in huis neemt, kan ontheffing vragen. Daarvoor gelden wel strenge voorwaarden.
'Witte' lijst
Het ministerie brengt ook een 'witte' lijst uit. Ook die is stevig uitgebreid en bevat nu 123 soorten. Daarop staat ook de hond. De staatssecretaris maakt wel een voorbehoud voor zogenoemde hoog-risicohonden, waaronder doorgaans vechthondachtige rassen worden verstaan. Hij heeft advies gevraagd en voert mogelijk extra regels in voor deze hondenrassen.
Bekijk de lijsten
Welke diersoorten mogen wel? Bekijk de lijst hier .
Welke diersoorten mogen niet? Dat kun je hier vinden.
Meer informatie ?
Bron: Rijksoverheid/ ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!