Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Liever btw-verhoging dan crisistaks'

11-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro_02.jpg
Verhoging van de btw met 1 of 2 procent is een betere en eerlijker manier om het overheidstekort terug te dringen dan een 'crisistaks' die alleen de allerrijksten moeten betalen, zoals de ChristenUnie onlangs voorstelde. Dat stelde donderdag Gerard Meussen, hoogleraar belastingrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het Nederlandse btw-tarief van 19 procent is volgens Meussen aan de lage kant vergeleken met andere Europese landen. Denen, Zweden en Hongaren betalen bijvoorbeeld 25 procent btw. Een verhoging van het hoge btw-tarief naar 20 of 21 procent is met een relatief eenvoudige wetswijziging te realiseren en levert de schatkist miljarden op, aldus de hoogleraar.  Bovendien is het volgens Meussen veel eerlijker als iedereen zijn steentje bijdraagt. ,,Als het gaat om het op orde krijgen van de overheidsfinanciën, waarom zouden dan alleen de hogere inkomens daaraan moeten meebetalen?'', vraagt hij zich af. ,,Bovendien zullen veel grootverdieners zo'n verhoging afwentelen op de werkgever, wat een opwaartse druk zal leggen op de omstreden bonussen.'' Volgens Meussen zijn niet alleen banken schuldig aan de kredietcrisis die aan de huidige economische malaise ten grondslag ligt. ,,We hebben op te grote voet geleefd, te veel uitgegeven aan leningen, met overhypothekering de prijzen op de onroerendgoedmarkt kunstmatig opgejaagd, denkend dat de bomen tot in de hemel zouden groeien.'' Het kabinet schrapte anderhalf jaar geleden een voorgenomen verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 20 procent. Meussen roept minister Jan Kees de Jager (Financiën) op dat voorstel weer van stal te halen. ,,Ook Griekenland heeft aangekondigd het btw-tarief te zullen verhogen van 19 naar 20 procent. Dus minister van Financiën: aan het werk'', aldus Meussen.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!