Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Levert nachtstroom ons echt wat op?

01-03-2008
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1683 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De wasmachine, wasdroger en afwasmachine aanzetten ná 23.00 uur. Hele volksstammen doen het nog steeds, omdat nachtstroom goedkoper is dan dagstroom. Maar wat levert het gebruik van dag- en nachtstroom nu écht op?
Nachtstroom
In Nederland hebben ruim 2 miljoen huishoudens een dubbele stroommeter voor hun elektriciteitsverbruik. Daarmee kun je namelijk gebruik maken van een dubbeltarief voor stroom; ook wel het dag-nacht tarief genoemd, piek-dal tarief of hoog-laag tarief.
‘s Nachts en in de weekenden betaal je dan minder voor je stroom. Dat zijn veelal de uren tussen 23.00 uur (soms 21.00 uur) en 07.00 uur en de weekenden. Als je niet kiest voor het dubbeltarief, betaal je een dag en nacht hetzelfde tarief per kWh. Gemiddeld is dat rond de 9 eurocent (incl. BTW) per kWh.
Kies je voor het dubbeltarief dan betaal je in de daluren het lage tarief; dat bedraagt ca 6 eurocent (incl. BTW); overdag betaal je het hoge tarief, namelijk 11 eurocent (incl. BTW) per kWh. Je kunt zelf je energieleverancier kiezen en op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder.
Naast verbruikskosten betaal je ook nog transportkosten en belastingen (BTW en energiebelasting) De netwerkbeheerder die de transportkosten berekent, kun je zelf niet kiezen. Ieder gebied heeft zijn eigen netwerkbeheerder. Als je kiest voor nachtstroom heeft dat tot gevolg dat de transportkosten wat hoger zijn. maar dat is van veel minder invloed in de berekeningen dan een wijziging van de verbruikstarieven.
Hoe voordelig is nachtstroom?
Paul van Selms van United Consumers  rekende een en ander door. In de rekenvoorbeelden wordt uitgegaan van een jaarverbruik van 4000 kWh. Er is gerekend met de gemiddelde van de meest courante tarieven van de 3 grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco. Er is ook gekeken naar gemiddelde transportkosten. Realiseert u zich wel dat dit een rekenvoorbeeld is en dat de uitkomst in uw situatie anders kan uitpakken. Als uw jaarverbruik bijvoorbeeld hoger is, dan zijn de verschillen ook groter.
Voor berekeningen voor uw eigen situatie kunt u terecht op www.unitedconsumers.com/kassa .
 
Een besparing blijkt zeker haalbaar als je kiest voor nachtstroom. Maar of dat voordeel zo groot is als mensen denken... is maar de vraag. Zo kun je 10 euro op jaarbasis besparen als je erin slaagt om 40% van het stroomverbruik in de daluren te laten plaats vinden. Je moet je dan wel realiseren dat je bij keuze voor het nachttarief; ’s nachts wellicht een lager tarief betaalt, maar het tarief dat je overdag betaalt hoger is dan het enkel tarief. Dat kan ertoe leiden dat als je kiest voor nachtstroom, maar bijvoorbeeld 75% van je stroomverbruik toch overdag plaatsvindt, je 35 euro  on voordeliger uit bent dan met keuze voor het enkeltarief!
Als een huishouden zijn uiterste best doet en ervoor zorgt dat 50% van het stroomverbruik in de daluren plaatsvindt, kan een besparing op jaarbasis van ca 40 euro worden behaald. Maar daar moet je volgens van Selms wel je uiterste best voor doen. Zo kun je de eerste besparingen realiseren door je wasmachine, wasdroger en vaatwasmachine in de nacht en in het weekend aan te zetten. Maar daarmee haal je die 50% niet; daarvoor is meer nodig. En dat wordt –volgens van Selms- moeilijk. Want niet al het elektriciteitsverbruik laat zich sturen. Zaken zoals verlichting, koelkast, televisie en koken (elektrisch of magnetron) en dergelijke zijn niet te verplaatsen naar de periode tussen  23.00 -7.00 uur. Laat staan dat je deze zaken collectief  en exclusief naar het weekend verplaatst. Daardoor is het niet makkelijk om 50 procent van je verbruik, of liefst zelfs meer, te verplaatsen naar de daluren.
Maar als je daarin slaagt kun je een besparing van enkele tientjes op je stroomkosten behalen. Maar dan moet je ook bereid zijn daar zo goed mogelijk naar te handelen.
Voordeelgarantie een oplossing?
Bij Essent loop je niet de kans dat je met een dubbeltarief meer betaalt dan bij een enkeltarief. Essent heeft namelijk de Voordeelgarantie. Daar moet je je wel aanmelden, maar daarmee worden ze aan het eind van het jaar afgerekend op het meest voordelige tarief: dubbel of enkel.
Andere manieren om de kosten te drukken
Energiezuinige apparaten aanschaffen, bewust omgaan met energie (lampen uit, computer niet continu op stand-by) of op zoek gaan naar een andere energieleverancier. Als je dit allemaal doet, is het volgens van Selms mogelijk om een jaarlijkse besparing van 100 euro op de gemiddelde stroomkosten van 800 euro per jaar te behalen.
Van enkel- naar dubbeltarief en v.v.
Als je van enkel naar dubbeltarief wilt, en er is in huis geen dubbele meter geïnstalleerd, dan moet er een nieuwe meter geïnstalleerd worden. De kosten daarvan liggen rond de 100 euro. Zit die dubbele meter wel in je huis, dan kun je bij de meeste energieleveranciers zonder kosten overstappen. Datzelfde geldt als je besluit van dubbel- naar enkeltarief te gaan.
Er zijn echter enkele netwerkbeheerders die altijd een tarief in rekening brengen; dat geldt o.a voor Delta en NRE netwerkbeheer. Daar bent u voor een omzetting altijd rond de 100 euro kwijt.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor