Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Levensloop: sparen voor verlof

19-11-2005
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De levensloopregeling is een spaarregeling, net als de nu bestaande spaarloonregeling. U bepaalt zelf een bedrag dat u per maand wil sparen en geeft dat door aan uw werkgever. Die houdt dat bedrag in op uw salaris en stort het op een spaarrekening van uw keuze. Het geld dat u op deze manier spaart, mag u alleen gebruiken om verlof mee te financieren.
U kan bijv. een jaar eerder met pensioen, of u kunt ouderschapsverlof opnemen of gewoon een half jaartje met vakantie. Uw loon wordt dan geheel of gedeeltelijk doorbetaald uit uw levenslooppotje.
Het gespaarde bedrag wordt van uw bruto loon afgetrokken, de belasting betaalt dus gedeeltelijk mee aan uw spaarpot. Spaart u bijv. maandelijks 50 euro, dan ziet u dat er van uw nettoloon hoogstens 33 euro is afgetrokken.  Maar op het moment dat u geld gaat opnemen uit die spaarpot, wordt er wel belasting over geheven. Wel krijgt u op zo’n moment nog van de belastingen een extraatje van 183 euro per gespaard jaar. En als u het geld opneemt voor ouderschapsverlof geeft de belastingdienst nog een extra bonus die kan oplopen tot 632 euro.
Maximum spaarbedrag: 12 % van het jaarsalaris. U mag niet meer opbouwen dan 2,1 jaarsalarissen.  Dan moet u eerst verlof opnemen en dan mag u weer doorgaan met sparen.
Wanneer u verlof opneemt, betaalt de financiële instelling waar het geld is ondergebracht, aan uw werkgever het benodigde geld – de werkgever keert dat na aftrek van belastingen aan u uit. Overigens moet een werkgever mee willen werken aan het verlof.
Spaarloon
Een al langer bestaande spaarmogelijkheid is het spaarloon – ook daarbij wordt een deel van het salaris gespaard met belastingvoordeel. Het gespaarde bedrag moet vier jaar vast staan voor het kan worden opgenomen. Voordelen t.o.v. de levensloop: u bent vrij om te doen met dat geld wat u wil en er wordt geen belasting over geheven wanneer het wordt uitgekeerd. Nadeel: u kunt veel minder sparen, namelijk max. 613 euro.
Kiezen tussen levensloop of spaarloon
Mensen die meedoen met het spaarloon kunnen niet tegelijk met de levensloop meedoen. Je moet dus kiezen. Dus voor iedereen die nu aan een spaarloonregeling meedoet, is de vraag urgent: kan ik volgend jaar beter overstappen naar het zorgverlof. De regering heeft deze week besloten dat mensen nog
tot 1 juli 2006 de tijd hebben om te kiezen. Geld dat u in de eerste helft van het volgend jaar eventueel al in het spaarloon heeft gestopt, kunt u dan alsnog overhevelen naar de levensloop. Mensen die nog niet meedoen met het spaarloon kunnen hun eigen moment kiezen om met de levensloop te beginnen.
Hogere pensioenuitkering
Als u geld gespaard hebt op een levenslooprekening, maar u heeft dat nog niet opgemaakt als u uw pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, dan kunt u dat geld in uw pensioenpot laten storten. Uw maandelijkse pensioenuitkering wordt dan hoger.
Hoeveel moet ik sparen om met verlof te kunnen?
We gaan eerst uit van een man van 35 jaar met een modaal inkomen van 2200 euro. Hij kan netto 50 euro per maand opzij leggen. Hij wil ooit eens een wereldereis maken van een half jaar. Na negen jaar blijkt hij voldoende gespaard te hebben om hem in dat half jaar 70 % van zijn salaris te kunnen betalen.
Hij kan ook besluiten om een tijdje part time te gaan werken, drie in plaats van vijf dagen, bijv. om voor zijn kinderen te kunnen zorgen. Na vijf jaar blijkt hij voldoende gespaard te hebben om een half jaar zijn inkomen te kunnen aanvullen tot 100 %.
Als hij de levensloopregeling alleen wil gebruiken om eerder te kunnen stoppen met werken, dan kan deze meneer van 35 als hij door blijft sparen, twee jaar eerder met pensioen – met behoud van 70 % van zijn inkomen.
We kijken ook nog even naar een man van 50 jaar, met eenzelfde inkomen van 2200 euro per maand. Heeft die nog wat aan de levensloopregeling? Ja, want als ook hij 50 euro netto spaart, kan hij een jaar eerder met pensioen. En als hij netto € 115 spaart, kan hij zelfs twee jaar eerder stoppen met werken. In beide gevallen neemt hij genoegen met 70 % van zijn inkomen.
Handige websites
Wie zelf dit soort rekensommetjes wil maken kan o.m. terecht op de website
Verdere uitleg is te vinden op 
de website van het ministerie van Sociale Zaken  
Als u wilt berekenen wat een bepaalde inleg in de levensloop of het spaarloon betekent voor uw netto-inkomen kunt u dat berekenen met
de rekenmodule van het adviesbureau Raet .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor