Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Levensgevaarlijke cv-ketels van Agpo Ferroli worden beveiligd

18-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7628 keer bekeken
  •  
ferroli
Bepaalde typen cv-ketels van de Nederlandse fabrikant Agpo Ferroli krijgen een extra beveiliging erop. In 2019 bleek uit onderzoek van Kassa dat er zo’n 150.000 cv-ketels brandgevaarlijk waren. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) heeft de Tweede Kamer laten weten dat de fabrikant beveiligingsmaatregelen heeft uitgevoerd die door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zijn opgelegd.
Het ging om cv-ketels van de typen Econpact, Megadens, Megalux en Ultima die vóór 2011 waren geproduceerd. Er waren al enkele woningbranden ontstaan. Van de warenautoriteit moest Agpo Ferroli iedereen met zo’n ketel waarschuwen en erop wijzen dat de ketel gecontroleerd en onderhouden moest worden door een monteur. Daarnaast moest er een nieuwe versie van de onderhoudsinstructies gratis aangeboden worden.

Thermische beveiliging

Volgens Van Ark is dat nu inmiddels gedaan. Naast de tot nu toe genomen maatregelen moest er ook een beveiliging aangebracht worden in de cv-ketel. Die zorg ervoor dat de ketel direct uitgeschakeld wordt als het te heet wordt. Zo’n thermische beveiliging moest nog gemaakt en goedgekeurd worden, maar de productie ervan is inmiddels begonnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

rowicom
rowicom14 jul. 2023 - 20:15

Als ik alle voorvallen rond die Ferroli shit lees, en dat het bedrijf welbewust zaken onder de pet heeft gehouden, dan wordt het hoog tijd dat deze criminele organisatie verboden wordt.

tinusht
tinusht13 jan. 2021 - 21:33

Nu onze dochter had ook zon ketel zij had de woning gekocht van een bouwvereniging toen ze de ketel wilde laten schoonmaken is er iemand bij geweest. Die zij direct de ketel is eigenlijk niet schoon te krijgen omdat als je met deze ketel begint ben je de heledag bezig kon eigenlijk niet bij volgens mij bin de brander komen dan moest de hele ketel uitelkaar ze hebben toen het nodige gedaan pas toen het voor het eerst op tv kwam hebben wij haar hoer voor gewaarschuwd ze is een alleen staande moeder met 2 kinderen je moet er toch niet aandenken wat er kan gebeuren er is nooit iemand bij haar geweest om er iets nieuws op heeft gezet. Wij hebben toen wij het zagen op tv haar gelijk een nieuwe ketel gekocht Ik had er slapeloze nachten van dat er iets kon gebeuren maar van ferolli heeft zij nooit iets gehoord en ook niet van de bouwvereniging en dan woon je in een rijtje van 5 huizen. Levensgevaarlijk

willemenrina@hotmail.com
willemenrina@hotmail.com19 dec. 2020 - 16:27

Een thermische beveiliging is al verplicht tegen oververhitting is al verplicht sinds 1980. Dit is een giveg en Kiwa eis. Het blijft een gevaarlijk situatie als deze type ketels niet veilig kunnen functioneren.

h.terpstra
h.terpstra19 dec. 2020 - 10:06

Van Ark is een kletsmajoor. En mist kennis. Dat in veel elektrische en gas apparaten al tientallen jaren een thermo knoop zoals dat ook wel heet zit is hem ontgaan? Het wiel weer uit gaan vinden.? Heb er onlangs nog een gekocht voor mijn combi magnetron bij een onderdelen internet zaak. Keuze genoeg. Groet, Henk

h.terpstra
h.terpstra19 dec. 2020 - 0:33

Deze CV toestellen hadden al lang op de schroot moeten liggen. Van voor 2011 zijn ze veilig gemaakt. En hoe zit het dan met de rest van de uitvoering? Onbetrouwbaar? Als het een klein probleem is, was het al veel eerder opgelost. ! Het gaat om veel toestellen in de huur sector. Het gaat om geld. De huurders hebben na drie/ vier jaar de ketel al betaald. De rest is netto winst geweest. De fabrikanten van gerenomeerde merken claimen 10/ 12 jaar. Dat is bezopen.! Tenzij je 5000 m3 gas per jaar verstookt. En dan nog heb ik mijn vraagtekens. Ook het gebrek aan goed geschoold personeel voor aanleg en onderhoud. Met dank aan de domme politiek en hebzuchtige school "lijdingen". Een havo leerling kost weinig. Een goede techn. opleiding ( die langer duurt dan die voor rechter ,w.t.b.) kost iets meer. Maar dan zijn de installaties beter afgesteld en gaan langer mee. Daar is meer op te bezuinigen dan met de meeste duurzame projecten. Groet, Henk Terpstra, Brede techneut en docent el. en wi. incl c.v. install. Min CV installatie draait al sinds juli 1997. Met storing kosten een bougie € 100=

graafie
graafie18 dec. 2020 - 15:20

https://www.ferroli.com/nl/news/uitzending-kassa-5-september-2020

graafie
graafie18 dec. 2020 - 14:57

Beste Mike75, je hebt het over CO melders en rookmelders. Deze zijn allebei niet voldoende. De CO melder is alleen voor onvolledige verbranding van gas en dat deze rookgassen het rookkanaal of de ketel uitlekken naar de ruimte er omheen. Verder zijn rookmelders voor het signaleren van brandende materialen waar rook bij ontstaat. Oftewel voor als er al brand is. Wat hier ontwikkeld moest worden is een beveiligingssysteem dat een te warme warmtewisselaar in de ketel moet detecteren. En die de ketel uit moet schakelen voordat deze zo heet wordt dat er brand ontstaat. Verder heeft van Ark het mis. Ik heb nog niks gehoord. En wat breman verklaart is ook een beetje gek. Ze zijn de laatste die mijn ketel hebben onderhouden, maar hebben de eerdere door de fabrikant en NVWA verplichte aanpassingen om de veiligheid te vergroten niet uitgevoerd. Oftewel het is onveilig, en we moeten het veiliger maken, maar dat doen we niet want we vinden dat er een nieuwe ketel geplaatst moet worden... 🤔 Ben benieuwd of ik voor 2025 nog bericht krijg van Agpo en of Ferolli...

1 Reactie
Mike75
Mike7519 dec. 2020 - 0:30

Beste Graafie, De betreffende ondeugdelijke en levensgevaarlijke Agpo Ferroli CV-ketels kunnen NIET goed onderhouden (schoongemaakt) worden door een constructiefout, volgens de vele onafhankelijke experts die deze CV-ketels hebben onderzocht. Minister Tamara van Ark van de VVD had deze levensgevaarlijke CV-ketels gewoon moeten verbieden, maar doet dat niet wegens economische belangen, daardoor brengt zij willens en wetens mensenlevens in gevaar. Breman kan de Agpo Ferroli CV-ketels niet aanpassen en goed schoonmaken, omdat het een NIET aanpasbare constructiefout van Agpo Ferroli is. Verder weigerde Agpo Ferroli hardnekkig om verantwoordelijkheid te nemen en te erkennen dat deze betreffende CV-ketels levensgevaarlijk zijn, en ondernam geen enkele maatregelen om deze CV-ketels te beveiligen. Ik heb het over CO-melders, rook-melders en hitte-melders. Uiteraard zijn CO-melders, rook-melders en hitte-melders NIET voldoende om te voorkomen dat deze Agpo Ferroli CV-ketels in brand vliegen. De CO-melders, rook-melders en hitte-melders zijn altijd een noodmaatregel, zodat je weet wanneer je Agpo Ferroli CV-ketel levensgevaarlijk wordt en je nog tijdig je huis kan verlaten en de brandweer kan bellen... Deze zaak duurt nu al jaren, blijkbaar moeten er doden vallen en dan zal deze nalatige regering pas deze levensgevaarlijke CV-ketels onmiddellijk gaan verbieden?

Mike75
Mike7518 dec. 2020 - 13:36

Het gaat overigens niet alleen over bepaalde Agpo Ferroli CV-ketels, ook bepaalde Nefit CV-ketels zijn gevaarlijk. Of al deze Nefit CV-ketel eigenaren dit (al) weten... Zie o.a.: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/3799091/duizenden-cv-ketels-van-nefit-gevaarlijk-kans-op-brand-en Om deze CV-ketels van Nefit gaat het, zie link hieronder: https://www.rtlnieuws.nl/facts/opmerkelijk/artikel/3792931/kijk-hier-jij-een-gevaarlijke-cv-ketel-van-nefit-hebt

volgensmij
volgensmij18 dec. 2020 - 12:42

In december 2019 kocht ik een appartement waarin een Ferrioli-vc-ketel is geplaatst. Krijg ik ook bericht over de veiligheidsingrepen? Het liefst zou ik een nieuwe ketel willen laten plaatsen, maar omdat de rookgasafvoer in het gebouw moet worden aangepakt (wordt voorbereid), schijnt dat niet te kunnen. Zelfs over onderhoud aan de ketel wordt moeilijk gedaan.

1 Reactie
Mike75
Mike7518 dec. 2020 - 13:13

De vraag is of uw Ferrioli-vc-ketel behoort tot de gevaarlijke CV-ketels. Persoonlijk zou ik niet wachten op een bericht over de veiligheidsingrepen. Tegenwoordig zijn bij elke bouwmarkt voor ongeveer 20-30 euro, koppelbare rookmelders te koop, als de CV-ketel gevaarlijk wordt, wordt u tijdig gewaarschuwd. Boven elke CV-ketel zou gewoon een hitte-melder, CO-melder en/of een (goedkope) rook-melder verplicht moeten worden gesteld. Bij nieuwbouwhuizen is een rookmelder in alle vertrekken al wettelijk verplicht, en terecht, het scheelt veel levens.

goofert
goofert18 dec. 2020 - 12:35

Ik heb geen hoge pet op van Agpo/Ferroli. Dit merk moet het vooral hebben van bouwondernemers, die enorme aantallen ketels tegelijkertijd inkopen. Zo ook bij mijn nieuwbouwhuis. Enkele maanden na oplevering begon de ketel te lekken, het CV onderhoudsbedrijf dat ik had ingeschakeld, vertelde mij dat de warmtewisselaar lek was, en dit een productiefout was. Agpo/Ferroli wilde niets doen omdat de garantie was verlopen. De ketel had namelijk al zo'n 2 jaar bij het bouwbedrijf in de opslag gestaan voordat deze werd geïnstalleerd. Na veel gezeur en met tussenkomst van de verwarmingsmonteur leverde Agpo/Ferroli gratis een nieuwe warmtewisselaar. Voor het vervangen moest de hele CV-ketel totaal gedemonteerd worden. De CV monteur is daarvoor ruim een dag aan het werk geweest. Agpo/Ferroli wilde het arbeidsloon daarvan eerst niet vergoeden, maar na veel gebel en geklaag hebben zij daarvan uiteindelijk 50% vergoed. Maar goed de CV ketel deed het. Alleen maakte de ketel bij het starten een gigantisch lawaai, dat doet denken aan een opstijgend vliegtuig. De CV-monteur is hiervoor zeker een keer of vijf langs geweest, een ventilator zou in onbalans zijn waardoor de ketel enorm resoneerde en rammelde. Na vervanging was het geluid minder, maar nog steeds niet acceptabel. Tussen bevestiging van de omkapping en het frame zijn ook rubberringen gezet, wat ook een beetje hielp. 15 jaar heb ik mij geërgerd aan de herrie van dit apparaat, vooral s'ochtends in de winter. Maar hij heeft het verder zonder storing gedaan !

Contentino
Contentino18 dec. 2020 - 12:25

Volgens mij is Agpo Ferroli een Italiaanse firma en géén Nederlandse zoals U aangeeft. En wat uit Italië komt staat nu niet bepaalt bekend om kwaliteit!.

2 Reacties
Mike75
Mike7518 dec. 2020 - 13:15

https://www.ferroli.com/nl/contact

eahmk58
eahmk5818 dec. 2020 - 19:21

De Nederlandse fabrikant Agpo is in 2001 overgenomen door Gruppo Ferroli, te San Bonifacio, Italië. Zie https://www.ferroli.com/nl/bedrijf. Het kan dus best dat de betreffende producten uit Nederlandf komen.

Mike75
Mike7518 dec. 2020 - 11:57

Minister Tamara van Ark van de VVD, heeft fabrikant Agpo Ferroli gewoon weloverwogen en heel bewust jarenlang toegestaan om helemaal NIETS te doen aan hun levensgevaarlijke CV-ketels! Tamara van Ark had fabrikant Agpo Ferroli gewoon kunnen verplichten om een rook en/of hitte melder boven hun slecht ontworpen CV-ketel te laten hangen, zodat je tijdig gewaarschuwd wordt zodra deze CV-ketel gevaarlijk wordt. Slechts door heel veel geluk zijn er (nog steeds) geen doden gevallen! Maar als ik deze zin nu lees: Citaat: "Zo’n thermische beveiliging moest nog gemaakt en goedgekeurd worden, maar de productie ervan is inmiddels begonnen." Kan het aanbrengen van zo’n thermische beveiliging nog wel even duren… en gedurende deze tijd lopen mensen met zo’n gevaarlijke Agpo Ferroli CV-ketel nog steeds levensgevaar… Je moet het maar op je geweten willen hebben, beste Tamara van Ark van de VVD. Er WAS allang een kant en klare oplossing voor het uitschakelen van deze levensgevaarlijke Agpo Ferroli CV-ketel, zoals een koolmonoxidemelder die deze CV-ketel direct uitschakelt als deze niet goed werkt en/of zelfs erg gevaarlijk wordt. De VVD vond dit blijkbaar een te dure oplossing… Zie 1 van de vele voorbeelden voor een kant en klare beveiligingen die gewoon al jaren te koop zijn: https://www.retwist.eu/

geert530
geert53018 dec. 2020 - 11:43

Hier heeft de woningbouwvereniging deze ketels allemaal vervangen.

tantepoes
tantepoes18 dec. 2020 - 10:57

Mijn Econpact heeft 16 jaar probleemloos gedraaid. HEt zorgvuldige onderhoud dat uitgevoerd werd door Feenstra zal daar zeker aan bijgedragen hebben. Ook na de uitzending van Kassa heb ik mij dan ook nooit onveilig gevoeld.

1 Reactie
Mike75
Mike7518 dec. 2020 - 12:03

Beste Tantepoes, Deze Agpo Ferroli CV-ketels konden NIET goed worden schoongemaakt door een constructiefout, volgens de vele onafhankelijke experts. Dat er met uw ondeugdelijke CV-ketel niets is gebeurt, is gewoon geluk geweest. Zie citaat: "Onderhoudsbedrijf Breman vindt de veiligheid van de ketels ,,onbeheersbaar” en dat wordt onderschreven door onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes uit Helmond en emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale die Kassa raadpleegde. Zij stellen dat alle 150.000 ketels vervangen moeten worden." Bron: https://www.ed.nl/helmond/onderzoeker-uit-helmond-slaat-alarm-om-oude-cv-ketels-van-ferroli-mogelijk-levensgevaarlijk~a29d3acd/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!