Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Leven om te eten'

10-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
winkelwagen_supermarkt_boodschappen_03.jpeg
Surinaamse en Antilliaanse vrouwen ,,leven om te eten.'' Ze denken dat gezonder eten minder lekker en vooral minder gezellig is. Dat is een reden dat vrouwen van Surinaamse en Antilliaanse afkomst vaker last hebben van overgewicht dan Nederlandse vrouwen, zo blijkt uit een onderzoek van het LEI, een wetenschappelijk instituut van de Wageningen Universiteit.
Het ministerie van LNV vroeg het LEI om te onderzoeken waarom vrouwen uit de overzeese gebiedsdelen vaker te dik zijn en waarom het zo moeilijk is om hen te bewegen daar iets aan te doen. Lekker eten is onderdeel van hun cultuur, zo bleek. De vrouwen vinden gezonder eten niet zo lekker en genieten daar minder van. Ze vinden zichzelf tegenovergesteld aan Nederlandse vrouwen, die ,,eten om te leven'', zo verklaarden zij. Ook betwijfelen ze of gezonder eten leidt tot afvallen.
Volgens de Surinaamse en Antilliaanse vrouwen is de perfecte vrouw in hun cultuur dikker dan een Nederlands schoonheidsideaal. Om die reden denken ze ook weinig steun te krijgen in hun omgeving voor lijnpogingen. Ze zijn er niet van overtuigd dat (ernstig) overgewicht grote gezondheidsrisico's heeft.
Het LEI adviseert het ministerie om voorlichting over gezonde voeding voor Surinaamse en Antilliaanse vrouwen aan te passen aan hun cultuur. Het is vooral belangrijk om hen te tonen dat gezonder eten niet minder gezellig is, duurder of moeilijker klaar te maken. Bovendien is het belangrijk dat recepten voor gezonde voeding vooral ook lekker zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!