Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Let op risico's bij uitbreiding gokken'

13-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
roulette_wheel.jpg
De Tweede Kamer staat in grote lijn positief tegenover het voornemen van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om meer ruimte te geven aan legale kansspelen. Maar PvdA en CDA vinden dat de staatssecretaris meer oog moet hebben voor gokverslaving en het aanpakken van criminaliteit in de gokwereld.
Woensdag praat de Tweede Kamer met Teeven over zijn plannen om vergunningen te geven voor gokken op internet en ook pokertoernooien in bijvoorbeeld cafés toe te staan. Nu mag er alleen bij Holland Casino worden gepokerd. Een nog op te richten Kansspelautoriteit gaat de vergunningen en het naleven van de regels in de gaten houden, maar PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft daar een hard hoofd in. Ze vreest dat deze toezichthouder veel te weinig mensen krijgt om haar werk goed te kunnen doen. Dat is volgens haar wel nodig, want de gokmarkt is gevoelig voor criminele activiteiten als witwassen en fraude. Houdt Teeven niet genoeg greep op de gokwereld, dan vreest Bouwmeester 'wildwesttaferelen', waarbij de regels aan de laars worden gelapt. De overheid zou zich meer moeten inspannen om te voorkomen dat spelers grote gokschulden maken, dat kinderen gemakkelijk op internet kunnen gaan gokken en dat er toch steeds meer illegale gokwebsites komen. Net als de PvdA is ook het CDA positief over de grotere ruimte voor legaal gokken, maar CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vraagt om terughoudendheid, waarbij de nadelen scherp in de gaten gehouden moet worden. ,,We moeten niet één grote goktoestand krijgen.'' De VVD liet al eerder weten de koers van partijgenoot Teeven in grote lijn te steunen. VVD'er Bart de Liefde wil er zelfs wel een schepje bovenop doen. Van hem mogen gokkers ook gaan inzetten op de uitslagen van sporten als tennis, hockey, korfbal of basketbal. Ook zou Nederland ruimte moeten bieden aan grote pokertoernooien. ANP

Meer over:

gokken, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!