NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Let op: Meer nepwebwinkels rond de feestdagen

27 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
cybercrime hacker 1127
In aanloop naar de december verschijnen er veel meer webwinkels online. De mensen erachter spelen in op de koopjesjacht die plaatsvindt voor Sinterklaas en de kerstdagen. Wie iets bestelt ontvangt niets, of krijgt iets van slechte kwaliteit geleverd.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Daar staan alle zes miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. Bij de jaarlijkse controle blijkt het aantal nepwinkels te zijn vervijfvoudigd, van 406 in oktober naar 2263 in november. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een speciaal programma dat de authenticiteit van websites toetst aan de hand van tien kenmerken.

Helft webshops drie weken oud

De organisatie controleert steekproefsgewijs of de meldingen die hun eigen systeem maakt ook klopt. Zo’n melding is in vier van de vijf gevallen terecht. Deze maand bleek dat van alle gedetecteerde adressen, de helft minder dan drie weken oud was. Dat suggereert volgens de SIDN dat de domeinen speciaal voor de feestdagen zijn aangemaakt.

Webshops veranderen naam

De meeste nepwebshops staan op domeinnamen die al eerder waren geregistreerd. De oude eigenaren hebben de registratie laten verlopen, en ineens is de website van een architectenbureau of de slagerij om de hoek veranderd in bijvoorbeeld een schoenenwinkel. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!