Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Let op laag BTW-tarief voor onderhoudsklussen

05-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_geldinhand_05.jpg
Verbouwen is aantrekkelijk, want het valt in 2014 (net als vorig jaar) onder het lage BTW-tarief van 6%. Wat veel mensen niet weten: dat lage tarief geldt ook voor onderhoudscontracten. Wie daar niet op let betaalt al gauw teveel.
Onderzoek
Stichting VvE Belang is een belangenorganisatie voor verenigingen van eigenaren. Uit een onderzoek van de stichting blijkt dat er bij 42% van de respondenten ten onrechte 21% BTW werd berekend. Dat moet bij onderhoudscontracten voor bijvoorbeeld lift, CV-ketel en groenvoorziening vanaf maart 2013 tot eind 2014 6% zijn. VvE Belang deed onderzoek onder haar leden, maar het lage BTW-tarief geldt ook voor onderhoudscontracten van particulieren.
Consument betaalt te veel
Theo Langeveld, voorzitter van zijn Vereniging van Eigenaren in Heerde, ontving zo'n foutieve factuur. Na het invullen van de enquete controleerde hij het bedrag dat in rekening werd gebracht door liftonderhoudsbedrijf OTIS. Zowel in 2013 als in 2014 betaalde hij 21% BTW over het factuurbedrag. Kassa belde het liftonderhoudsbedrijf en dat kwam over de brug: de facturen werden gecorrigeerd en de VvE van Theo Langeveld krijgt ruim €600 terug. Volgens OTIS moest Langeveld een ouderdomsverklaring indienen om in aanmerking te komen voor het lage BTW-tarief. Gemiddeld betaalden de respondenten uit het onderzoek €480 teveel aan BTW. 
Stimulans
Het lage BTW-tarief werd in maart 2013 ingesteld om de onderhouds- en installatiemarkt te stimuleren. Later werd dit 6%-tarief verlengd tot eind 2014. Het geldt voor zowel individuele consumenten als verenigingen van eigenaren. De betreffende woning moet particulier bewoond worden en ouder dan twee jaar zijn. Het lage BTW-tarief geldt voor het arbeidsloon. De materialen vallen onder het gewone BTW-tarief van 21%.
Vragen
De regeling leidt met name bij onderhoudscontracten tot vragen. Volgens het onderzoek van Stichting VvE Belang levert correctie van een foutieve factuur in 24% van de gevallen problemen op. Bedrijven twijfelen namelijk of het lage tarief bij zulke contracten wel in rekening moet worden gebracht. Ook klagen bedrijven over de administratieve last, omdat ze factuurbedragen op onderhoudscontracten moeten scheiden in de componenten arbeid en materiaal.
Extra werk
Kees van der Sluijs van de Nederlandse Vereniging voor Lift- en Roltraptechniek (VLR) is blij met het lage BTW-tarief voor de branche. Het heeft veel extra werk opgeleverd. "Het leidt wel tot flinke administratieve lasten voor alle partijen." VLR heeft zijn leden geïnformeerd dat de BTW-tarieven ook in de onderhoudscontracten aangepast moeten worden. Als consumenten er niet uitkomen met een liftonderhoudsbedrijf, dan wil VLR bemiddelen om tot een oplossing te komen.
De reactie van de NLB (Nederlandse Lifttechnische Bedrijven) is hier te lezen. Lees hier de reactie van UNETO-VNI. Dat is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de elektrotechnische detailhandel.
Branchevereniging van Groenbedrijven VHG herkent de signalen niet. "Er kwamen afgelopen jaar geen klachten over het BTW-tarief binnen van consumenten", zegt directeur Egbert Roozen. VHG wil graag in gesprek met Stichting VvE Belang om te bespreken wat er aan de hand is en hoe dat verholpen kan worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!