Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Let op bij proefpakketjes met bamboesokken

30-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
presentje.jpg
Gratis scheermesjes, sokken of onderbroeken: het lijkt zo mooi, maar voordat je het weet zit je ook vast aan peperdure vervolgzendingen.
 
Aandacht
Een 'gratis' proefpakket dat toch duurder uitpakt, we hebben er bij Kassa al vaak aandacht aan besteed. Ging het eerder over vitaminepillen, crèmes, onderbroeken of puzzelboekjes, deze uitzending gaat het om de scheermesjes en bamboesokken van Courlux.  
Online
Hoe worden deze proefpakketjes gesleten? Bedrijven als Courlux brengen de proefpakketjes op allerlei manieren aan de man. De meeste mensen vragen zelf een proefpakketje aan via internet of stemmen telefonisch met de ontvangst in. Soms krijg je zomaar uit het niets een pakketje thuisgestuurd. Dat kan als je naam op een lijst staat doordat je bijvoorbeeld ooit een bepaald internetenquête hebt ingevuld of ooit eerder een proefpakketje hebt aangevraagd. Courlux laat in een reactie weten deze methode niet te hanteren. 
Vervolgzendingen
'Gratis' is in deze sowieso nooit volledig gratis. Je moet namelijk wel verzendkosten betalen. Bovendien zit je met acceptatie van het proefpakketje vaak ongewild vast aan vervolgzendingen. Je moet zelf actief opzeggen. In de studio zit Els Putters van ConsuWijzer. De allereerste tip die zij dan ook heeft is om het niet te doen! Ga nooit in op aanbiedingen van 'gratis' proefpakketjes, want er zit altijd een addertje onder het gras.
Wet koop op afstand
Over vervolgzendingen moet je als consument goed geïnformeerd worden. Dat moet zowel vooraf, bij de bestelling van het proefpakketje als later in het traject bij ontvangst van het proefpakketje. Het moet duidelijk zijn welke overeenkomst je hebt afgesloten, voor hoe lang, hoe je opzegt etc. Dan treedt de wet koop op afstand in werking. Als je niet geïnformeerd bent over een abonnement heb je volgens deze wet drie maanden bedenktijd. Als je wel goed geïnformeerd bent zeven dagen.
Twijfel
Mocht je toch akkoord zijn gegaan met een proefpakket en onverhoopt een vervolgzending krijgen zorg dan dat je weet of er wel of niet sprake is van een abonnement. Veel mensen twijfelen en betalen daarom maar. "Mensen denken vaak ik heb iets stoms gedaan, iets over het hoofd gezien of slecht gelezen. Laat ik maar betalen om er vanaf te zijn." Dat moet je niet doen zegt Putters. "Als je zomaar betaalt, lijkt het alsof je ingestemd hebt met het abonnement. Als je twijfelt dan kan je bijvoorbeeld ConsuWijzer bellen en overleggen of er sprake van een abonnement is of niet. In negen van de tien keer is het niet zo klip en klaar als het zou moeten."
Niets ontvangen
Heb je nooit een proefpakket of vervolgzending ontvangen, maar wel de rekening, dan moet het bedrijf bewijzen dat ze wel alles hebben geleverd en goed hebben gedaan. De bewijslast ligt bij het bedrijf. Putters: "Mensen laten zich snel schrik aanjagen. Een incassobureau kan alleen aanmaningen versturen. Ze dreigen, maar kunnen verder niets. Om je te dagvaarden hebben ze een deurwaarder nodig. Een incassobureau kan ook geen beslag leggen. Dat kan alleen via rechterlijke machtiging, deurwaarder."
Opzeggen
Als je toch aan een abonnement vast zit zorg er dan voor dat je van jouw kant hebt gedaan wat je moet doen qua opzeggen. Je mag zelf weten hoe je opzegt, maar ConsuWijzer adviseert dit te doen per aangetekende brief of mail waar je een ontvangstbevestiging van krijgt. Telefonisch mag ook maar daar heb je geen bewijs van. "Zorg dat je van jouw kant hebt gedaan wat moet, en maak je dan niet meer druk", aldus Putters. Nogmaals: "Als mensen twijfelen bel naar consuwijzer of neem je spullen mee en ga naar een juridisch loket." Voor meer info kijk je op de site van ConsuWijzer of het Juridisch Loket .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!