Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lesbische moeder mag kind gaan erkennen

30-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zwanger_14.jpg
Het wordt makkelijker voor lesbische stellen om het juridisch ouderschap van hun kinderen te regelen. Vooral voor de moeder die het kind niet fysiek op de wereld heeft gezet, worden de regels versoepeld. De Tweede Kamer stemde daar dinsdag mee in.
Duur en tijdrovend
Nu is het nog zo dat de vrouw die het kind heeft gebaard, automatisch de moeder is en dat de 'mee-moeder' het kind moet adopteren. Dat is duur en tijdrovend. Volgens de nieuwe regels kan een 'mee-moeder' voortaan haar kind erkennen. Dat is niet duur (2,56 euro) en een handeling van slechts een paar minuten op de burgerlijke stand.
VVD, PvdA, PVV, SP, CDA, D66, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren stemden in met de regels van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie). Tevens werd een door de VVD voorgestelde aanpassing aangenomen, waardoor ook een 'mee-moeder' naar de rechter kan stappen als er onenigheid ontstaat over het juridisch ouderschap.
Meer ouders
Voor twee mannen die een kind hebben, verandert er niets door de nieuwe regels. Dit komt omdat de vrouw die het kind baart, automatisch moeder is. Er kan dan slechts één vader erkennen, omdat er maximaal twee ouders mogen zijn. Teeven zegde tijdens het debat over de nieuwe regels wel toe om te gaan onderzoeken of het ook mogelijk is drie of meer mensen juridisch ouder te laten worden van een kind.
Door de nieuwe wet wordt niet langer enkel gekeken naar biologische afstamming, maar gaat het sociale ouderschap zwaarder meewegen. De nieuwe regels moeten ook nog naar de Eerste Kamer. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!