Kassa

Lening voor auto via autodealer meestal duurder dan bij kredietverstrekker

theme-icon
Geld
  •  
05-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1856 keer bekeken
  •  
autoverkoop deal 1127 showroom

Als je een nieuwe auto gaat kopen en deze wilt financieren, ga dan niet zomaar in op het aanbod van de merkdealer. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt namelijk dat een lening bij een kredietverstrekker vaak goedkoper is.

Lening bij kredietverstrekker tot wel duizenden euro’s goedkoper

“We hebben voor 23 modellen van 18 automerken een vergelijking gemaakt tussen de kosten van een autofinanciering bij de merkdealer zelf en de goedkoopste lening bij een kredietverstrekker. Hieruit blijkt dat in ruim 65 procent van de gevallen geld lenen bij een kredietverstrekker goedkoper is”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Soms betaal je bij de dealer wel 2.000 of 3.000 euro meer voor je lening.”

auto geld

© Geld.nl

Let op extra voorwaarden bij lenen via autodealer

Toch komt het nog in bijna 35 procent van de gevallen voor dat de dealer een goedkopere autofinanciering biedt. Maar let goed op! Bij veel autodealers die een lage rente hanteren, heb je een verplichte slottermijn en/of moet je vooraf een deel van de aankoopsom voor de auto aanbetalen. Een slottermijn wil zeggen dat je op een deel van het leenbedrag geen rente en aflossing betaalt tijdens de looptijd. Hierdoor lijkt de lening goedkoper, maar aan het einde van de looptijd moet je de slottermijn in één keer aflossen of opnieuw geld lenen om het bedrag te betalen. “Bij een lening via een kredietverstrekker betaal je over het hele leenbedrag rente en aflossing tijdens de looptijd, maar je weet dan wel zeker dat je aan het einde van de looptijd de auto helemaal hebt afbetaald”, voegt Bulthuis toe.

Daarnaast is bij de financiering via de dealer is je auto soms het onderpand van de lening. Dat betekent dat als je de lening niet kunt terugbetalen, je auto in beslag genomen wordt. Bij een lening via de kredietverstrekker hoef je je auto niet in te leveren, omdat die geen onderpand is.

‘Bekijk alle opties voor je een keuze maakt’

“Het is dus altijd belangrijk om al je opties te bekijken voor je een keuze maakt, zegt Bulthuis. “Maar ga niet zomaar voor het aanbod van de dealer. Bekijk eerst ook de leningen bij kredietverstrekkers. Zo weet je zeker wat voor jou de voordeligste optie is voor de financiering van je auto.”

Klik hier voor het volledige overzicht van dealer vs lening bij kredietverstrekker!

Bron: Geld.nl

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

wim koelewijn
wim koelewijn5 jul. 2023 - 9:14

Toch niet verrassend neem ik aan ? De autoverkoper krijgt provisie voor elke afgesloten lening..net als rijwielverkopers die verzekeringen voor de fiets afsluiten...krijgen een provisie..die uiteraard in de verzekering is ingecalculeerd..als ze er niets wijzer van worden doen ze deze handelingen écht niet..( zullen er wel weer reageren die beweren dat het niet zo is..dat ze dat uit het "liefdewerkoudpapier-principe" doen..

1 Reactie
Ikbenherman
Ikbenherman5 jul. 2023 - 13:44

Klopt idd. Tijdens mijn studie een tijdje bij een elektrowinkel gewerkt. Daar werd personeel door hoofdkantoor zelfs gepusht zoveel mogelijk op afbetaling te verkopen. Ik dacht dat er 2% commissie op zat. Toch snel verdiend. Ik heb daar besloten nooit ook maar een cent te lenen voor iets (oké, huis dan). Gewoon lekker sparen en dan kopen. Geeft ook veel meer voldoening.

@qwerty@
@qwerty@5 jul. 2023 - 9:02

Lenen doe je bij een bank, niet bij een auto dealer die er ook nog geld aan moet verdienen.

2 Reacties
Ikbenherman
Ikbenherman5 jul. 2023 - 13:45

Lenen doe je bij voorkeur niet. Dan verdien je er zelf aan in plaats van dr bank. 😁

wim koelewijn
wim koelewijn5 jul. 2023 - 16:59

je leent niet bij de autodealer..maar via de autodealer..die je bij wijze van spreken "een bank van lening aansmeert" en alleen provisie opstrijkt en geen risico loopt..