Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Lenende studenten ervaren studiestress

28 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
studenten jongeren 930 520
Veel studenten die geld lenen voor hun studie hebben stress door de lening en ervaren grote druk om te presteren. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
Volgens het ISO is het voor het eerst dat er een landelijk onderzoek naar de relatie tussen het sociaal leenstelsel en het welzijn van studenten is gedaan. Lenende studenten zijn ten opzichte van niet-lenende studenten vaker extreem vermoeid, emotioneel uitgeput, maken zich vaker zorgen over het krijgen van een burn-out en zien door de hoge kosten vaker af van sociale activiteiten.

Studiestress

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil studiestress niet meteen terugvoeren op leenstress. Het gaat mis doordat allerlei oorzaken van stress zich opstapelen, denkt ze. De minister wijst naar ,,de eisen die studenten zichzelf opleggen, druk die zij ervaren door social media en de druk die het succesvol afronden van een opleiding met zich meebrengt''.

Onderzoek

Het ISO liet 563 hbo- en wo-studenten ondervragen. Van de studenten die lenen zegt 73 procent druk of klachten te ervaren. 40 procent is emotioneel uitgeput en één op de vijf is bezorgd over het krijgen van een burn-out.
,,Lenen raakt studenten niet alleen in de portemonnee, maar ook emotioneel. Dat is met dit onderzoek een feit geworden", zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink.
Volgens het onderzoek hebben studenten door het leenstelsel ook minder ruimte voor sociale activiteiten en binding met de gemeenschap. In totaal 52 procent van de lenende studenten geeft aan af te zien van sociale- of nevenactiviteiten vanwege de hoge kosten die dergelijke activiteiten met zich meebrengen. ,,Ten tijde van hoge prestatiedruk is juist het samen optrekken en het delen van zorgen belangrijk. Dat studenten hier van afzien is verontrustend.''
Van Engelshoven moet ,,erkennen dat lenen, naast vele andere factoren, meespeelt bij de ervaren prestatiedruk en psychische klachten bij studenten'', vindt het ISO. ,,Iedereen is gebaat bij een eerlijk debat.’’
Maar Van Engelshoven heeft uit eigen onderzoek een andere indruk. Sinds 2012 zijn er juist minder studenten die klagen over financiële problemen. Studenten die nog onder het basisbeursstelsel vallen, melden geldnood vaker dan studenten in het leenstelsel, zegt ze. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

endemion
endemion28 jan 2019 - 16:52

Onderwijs behoort gratis te zijn wat mij betreft. Een van de weinige dingen waar belasting goed voor is. Iedereen zou ten alle tijden toegang moeten hebben tot onderwijs en wel zonder belachelijke prestatiedruk welke des te hoger is met oplopende schuld op je schouders.

Van Engelshoven: "Iedereen is gebaat bij een eerlijk debat.’’ + "Sinds 2012 zijn er juist minder studenten die klagen over financiële problemen"
Wat een lege politieke lulkoek. Ze zijn al decennia lang het onderwijsstelsel aan 't afbrokkelen en daar gaans lekker mee door totdat het hier net zo slecht gesteld is met onderwijs als in de VS aka degelijke opleidingen enkel weggelegd voor de "elite" en de rest moet het doen met matige opleidingen gepaard met flinke schuld.
En hoeveel lui zijn vroege schoolverlaters omdat de druk te hoog is? Overigens is het ook triest dat de focus zoveel op het kapitalistische bedrijfsleven gericht is, om ziek van te worden.

nuisje
nuisje28 jan 2019 - 14:02

Het zijn de grootste boeven ter aarde eerst leerplicht invoeren en dan de leerlingen tot het bot toe uitkleden een goed begin in deze maatshappij een diploma en veertig duizend euro schuld zo kom je er wel vreemd dat steeds meer mensen in de schulden zitten.