Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Lelystad Airport niet open zonder natuurplan'

20 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
vliegveld vliegtuig 930x520
Voordat Lelystad Airport vakantievluchten van Schiphol kan gaan overnemen, moet vastliggen hoe het ministerie van Infrastructuur de kwaliteit van natuur en milieu in het oosten van Nederland gaat waarborgen. Van opening van Lelystad Airport kan sowieso geen sprake zijn als er geen oplossing is voor laag overvliegende toestellen.
Dat schrijven de provincies Gelderland en Overijssel in hun zienswijze op het nieuwste voorstel voor de opening van Lelystad Airport in 2020. Behalve beide provincies onderschrijven vijftien Overijsselse en alle Gelderse gemeenten deze visie, net als nationaal park De Hoge Veluwe, belangenorganisatie Recron en de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. Iedereen heeft tot vrijdag de tijd om een zienswijze in te dienen.

Vragen en voorwaarden

De overheden hebben meer dan vijftig vragen en voorwaarden voor minister Cora van Nieuwenhuizen. Zo wil Gelderland, de populairste vakantieregio van Nederland, garanties voor het toerisme. Overijssel wil zeker weten dat er geen vrachtverkeer vanaf Lelystad gaat vliegen. De briefschrijvers verwijten de minister dat het proces tot nu toe ,,niet transparant'' is geweest. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

directtrack
directtrack20 feb 2019 - 21:43

Als het aantal vliegbewegingen dat voor de eerste jaren op Lelystad toegelaten wordt (10.000) verdeeld wordt over de 4 bestaande regionale luchthavens dan zouden die er ieder 6,8 per dag bij krijgen (=3,4 vluchten). Oplopend naar het uiteindelijk maximum van 49.000 betekent het 33,6 (=16,8 vluchten). Nederland heeft Lelystad niet nodig maar wel een verbeterde grondinfrastructuur naar alle luchthavens. Wie legt er nu een potentiële verlieslijder aan in het aanvlieggebied van Schiphol!?

JanUitDeventer
JanUitDeventer20 feb 2019 - 21:07

Die hele polder gewoon weer onder water zetten. Probleem opgelost.