Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lekker zelf dingen doen in musea

03-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kids_16.jpg
,,Niet alleen maar kijken met de handjes op de rug, maar zelf ook van alles kunnen doen in een museum.'' Dat is kort samengevat de bedoeling van het Museumweekend zaterdag en zondag, zegt een woordvoerster van de Museumvereniging. De 33e editie van het Museumweekend heeft dan ook als thema 'Doe een museum'. Meer dan 300 musea organiseren voor jong en oud allerlei activiteiten. De musea willen op deze manier een nieuw publiek aanspreken.
Lagere drempel
,,Het is dit weekend extra leuk om met het hele gezin naar musea te gaan. Musea zetten hun beste beentje voor om het jong en oud naar de zin te maken met speciale doe-het-zelf activiteiten", stelt de woordvoerster. De organisatie hoopt dat hierdoor de museumdrempel voor jong en oud lager komt te liggen, waardoor de mensen vaker terugkomen. En ook leuk: musea geven dit weekeinde veelal flinke kortingen. Soms is de entree zelfs gratis of is de toegang maar 1 euro. Ook de rondleidingen zijn veelal gratis.
Activiteiten
Dat de activiteitenformule werkt, bleek al eerder. De populariteit van de Museumkaart voor kinderen groeit nog steeds. Vorig jaar werden meer dan 228.000 Museumkaarten voor kinderen verkocht. Dat is een stijging van liefst 28 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, komt dat door de activiteiten voor kinderen. ,,Afgelopen jaren ontwikkelden wij met musea activiteiten speciaal voor kinderen, zoals de online games met museumstukken op de site Museumkids. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen.''
Dit weekeinde is er voor elk wat wils. Het Thermenmuseum in Heerlen organiseert echte Romeinse spelen. Het Thermenmuseum is het best bewaarde Romeinse badhuis in Nederland. In Kasteel Hoensbroek worden middeleeuwse spelen georganiseerd en kunnen bezoekers met een hoefijzer werpen. In het Amsterdamse wetenschapsmuseum NEMO kunnen kinderen zelf een bootje maken en allerlei proefjes doen.
In het Teylers Museum in Haarlem verzorgt 'Anna Paulowna', die als echtgenote van koning Willem II van 1840 tot 1849 koningin van Nederland was, een rondleiding. Anna Paulowna, de zus van de Russische tsaar Alexander I, vertelt dan over tentoongestelde schilderijen uit haar vaderland.
Bezoekers
Vorig jaar trok Museumweekend ruim 1 miljoen bezoekers. Toen deden 400 musea mee. Het aantal musea is dit jaar lager, omdat nu alleen leden van de Museumvereniging meedoen, aldus de woordvoerster. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!