Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Legioen weer op de pedalen voor Fiets 4Daagse

23-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fiets-groot_08.jpg
Naar verwachting stappen zo'n 13.000 liefhebbers dinsdag op de fiets voor de 47ste editie van de Drentse Fiets 4Daagse. Het grootste fietsevenement van Nederland start dit jaar in 7 plaatsen: Assen, Norg, Emmen, Meppel, Dalen, Diever en (voor het eerst) Westerbork. Hoogersmilde heeft als startplaats voor mountainbikers een aparte status.
Het fietsevenement kampt de laatste jaren met teruglopende aantallen deelnemers. Deels komt dat volgens voorzitter Jan Mastwijk omdat de meerdaagse weergevoelig is. ,,Maar de weersvooruitzichten zijn nu goed. Het wordt weliswaar geen strandweer, maar wel erg lekker fietsweer.''
Wisselende weersomstandigheden
Er zijn ook jaren geweest dat deelnemers bijna dagelijks druipend van de regen terugkeerden. In 2006 werd het evenement afgelast wegens de tropische temperaturen; een week eerder waren door de hitte twee deelnemers van de Nijmeegse Wandelvierdaagse overleden. ,,Dat was een beslissing van het bestuur van toen. Als nieuw bestuur hebben we besloten om de Fiets 4Daagse nooit meer af te gelasten, tenzij we ertoe worden gedwongen door de autoriteiten'', zegt Mastwijk.
Kinderroutes nieuw
Als vanouds zijn er routes uitgezet van 30, 40, 60, 80 en 100 kilometer per dag. Nieuw zijn dit jaar de kinderfietsroutes (vanuit startplaats Meppel) en de mogelijkheid om met de fiets over het TT-circuit bij Assen, normaal gesloten voor verkeer, te fietsen. De organisatie hoopt dat met zulke activiteiten het aantal deelnemers weer zal groeien.
Westerbork nieuw
Hoogeveen, een traditionele startplaats, is dit jaar niet meer van de partij. Westerbork is nieuw. De organisatie van het Drentse dorp baarde enkele maanden geleden opzien door het metersgrote kunstwerk De Fiets bij het strand van Nulde te stelen; een stunt om aandacht te vragen voor het fietsevenement in het dorp. Dat leidde bijna tot strafrechtelijke vervolging. Voorzitter Mastwijk: ,,Als privépersoon kon ik er wel om lachen, maar als bestuur hebben we andere belangen. Maar goed, dat hebben we uitgepraat.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!