'Leenstelsel moet echt aangepast voor steun'
12-02-2013
• leestijd 2 minuten
Meepraten over welke investeringen in de toekomst in het onderwijs moeten worden gedaan, is voor D66 en GroenLinks niet voldoende om in te stemmen met de invoering van het sociaal leenstelsel. De partijen willen enkel instemmen met het stelsel als dat wordt aangepast.
Politiek
Dat stellen Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) dinsdag. ,,Wat er nu ligt is voor ons niet iets om over te onderhandelen. Er moet nog heel veel aan gebeuren'', aldus Klaver, die onder meer het collegegeld omlaag wil en de aanvullende beurs omhoog.
D66
,,We zijn nog lang niet toe aan het verdelen van de opbrengst. Eerst heb ik nog allerlei vragen over het systeem zelf. Als we daaruit komen, kunnen we verder kijken'', aldus Van Meenen. Hij heeft vooralsnog geen wensenlijstje voor het leenstelsel op tafel gelegd en stelt de wijzigingen in breder perspectief te zullen bekijken.
Klaver
Klaver stelt dat Bussemaker nog tijd genoeg heeft om geld vrij te maken om haar plannen te verbeteren. ,,Daar kan ze in de begroting van volgend jaar naar kijken. Dat lijkt mij het uitgelezen moment’’, aldus de GroenLinkser.
Minister Bussemaker
D66 en GroenLinks zijn cruciaal voor de coalitie, omdat VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs praat woensdag met de Kamer over het sociaal leenstelsel. Daarbij zal ze vooral luisteren naar de wensen van de oppositie om zoveel mogelijk steun voor haar plannen te vergaren.
Aanpassen huidige plannen
Her en der zal het nog wel mogelijk zijn om de huidige plannen aan te passen, maar Bussemaker ziet vooral ruimte om D66 en GroenLinks tegemoet te komen door hen, net als de studenten, mee te laten praten over de besteding van de 1,2 miljard euro die de wijzigingen opleveren. Dat geld gaat geheel geïnvesteerd worden in het onderwijs, maar hoe is nog niet vastgelegd.
Sociaal leenstelsel
Het kabinet wil dat het sociaal leenstelsel vanaf september 2014 ingaat. Vanaf dat moment zal de basisbeurs (nu nog een gift) worden afgeschaft. De volledige studiefinanciering wordt een lening, die na het behalen van het diploma naar draagkracht moet worden afgelost. De aanvullende beurs zal wel blijven bestaan. ANP