Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Leegstand dreigt op het platteland'

07-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
landbouw_koeien.jpg
Veel boerderijen en stallen in Nederland verliezen de komende jaren hun agrarische functie en komen leeg te staan. Als er geen actie wordt ondernomen zal de leegstand van boerenerven de huidige leegstand op de kantorenmarkt overtreffen, zo staat in een vrijdag verschenen rapport van onderzoeksinstituut Alterra UR uit Wageningen.
Herbestemming
,,Om verpaupering van het landelijk gebied te voorkomen, is herbestemming van groot belang. Innovatieve oplossingen zullen hard nodig zijn'', stelt onderzoeker Edo Gies.
Afname
Het aantal agrarische ondernemingen in Nederland neemt al decennia af. Volgens Gies zullen er de komende 20 jaar circa 24.000 ondernemingen stoppen. In toenemende mate gaat het om boerderijen met grote stallen, die ongeschikt zijn om omgeturnd te worden tot bijvoorbeeld woonhuis.
Schaalvergroting
Sinds 1970 hebben veel boerenbedrijven in Nederland aan schaalvergroting gedaan. Er zijn allemaal grote schuren en grote ligboxstallen bijgekomen. Die bedrijven stoppen nu langzamerhand. Voor de grote schuren die leeg komen te staan, wordt het volgens Gies moeilijk om een goede nieuwe economische bestemming te vinden. Vanwege de hoge kosten zullen veel van deze stallen ook niet direct worden gesloopt.
Leegstand
In totaal zal tot 2030 voor 32 miljoen vierkante meter aan agrarisch onroerend goed de huidige functie verliezen, zo staat in het rapport. Daarvan zal ongeveer de helft een andere invulling kunnen vinden. De resterende 15 miljoen vierkante meter komt leeg te staan. Dat komt overeen met de oppervlakte van meer dan 2100 voetbalvelden. Makelaarsorganisatie NVM Business maakte vorige maand bekend dat er eind vorig jaar ongeveer 8,32 miljoen vierkante meter aan kantoorpanden te huur of te koop stond. De leegstand op de kantorenmarkt is daarmee momenteel vergelijkbaar met zo'n 1200 voetvelden, aldus NVM Business. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!