Kassa

'Leefbaarheid armste wijken holt achteruit'

  •  
08-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis_huur_woning_930x520
De leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen gaat hard achteruit. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Aedes, de koepel van woningcorporaties.
De leefbaarheid staat onder druk door een sterke instroom van kwetsbare groepen, dat wil zeggen: mensen met een (zeer) laag inkomen of bijstandsuitkering en mensen met lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen. Deze groepen kunnen niet altijd goed voor zichzelf zorgen en kunnen daardoor ook niet naar hun buren omkijken.

'Tweedeling neemt toe'

Aedes-voorzitter Marnix Norder vindt het een zorgelijke ontwikkeling. ,,De tweedeling neemt toe, mensen met allerlei persoonlijke problemen blijven achter in wijken waar gezinnen vertrekken. Het cement van de wijk verdwijnt, meer kwetsbare huurders komen ervoor in de plaats." Hij wil maatregelen van het kabinet en de gemeenten: ,,Kabinet, geef woningcorporaties meer ruimte om kwetsbare mensen verspreid over wijken te huisvesten. En gemeenten, zorg voor goede begeleiding."

Rol voor woningcorporaties

De onderzoekers zien ook een rol weggelegd voor de woningcorporaties zelf. Die kunnen bijvoorbeeld huismeesters en buurtconciërges aanstellen. Tien procent van alle woonwijken in Nederland is een buurt met minimaal twee derde sociale huurwoningen. Er wonen 1,5 miljoen mensen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!