Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lastenverzwaringen lopen mogelijk op

16-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_2_26.jpg
De lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven komen volgend jaar mogelijk uit boven de 2 miljard euro. Het kabinet hanteert als doel om de lastenverzwaringen maximaal een derde van het bezuinigingspakket van 6 miljard uit te laten maken, maar of dat lukt is onzeker.
Voor de zomer was al duidelijk dat het kabinet de lasten opnieuw zou verhogen, maar toen verwees premier Mark Rutte nog naar het uitgangspunt van twee derde bezuinigen op de overheidsuitgaven en een derde lastenverzwaringen.
Garantie
Minister Henk Kamp van Economische Zaken wilde die garantie vrijdag na de eerste ministerraad niet geven. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deed dat niet. Volgens Kamp gaat het saneren van de overheidsfinanciën onherroepelijk samen met directe en indirecte lastenverzwaringen voor de burger.
Maximaal 30 procent
Dijsselbloem verwees naar het regeerakkoord waarin VVD en PvdA afspraken dat lastenverzwaringen over de gehele kabinetsperiode maximaal 30 procent van de bezuinigingen mogen uitmaken. Specifieke afspraken over 2014 staan niet in het regeerakkoord.
Lichtpunt
Dijsselbloem ziet de toegenomen woningverkopen als een lichtpunt. Kopers weten volgens hem waar ze aan toe zijn met de kabinetsmaatregelen en de situatie voor starters is in jaren niet zo goed geweest met een zeer lage rente, gedaalde huizenprijzen en een verlaagde overdrachtsbelasting. Het stimuleringspakket dat het kabinet bij Prinsjesdag samen met het bezuinigingspakket presenteert, zal ook deels gericht zijn op de woningmarkt, aldus de minister.
Investeren
Vicepremier Lodewijk Asscher sprak woensdag nog over een investeringspakket, maar Dijsselbloem gebruikt die term liever niet. ,,Het beeld moet niet ontstaan dat de overheid miljarden extra gaat besteden in infrastructuur ofzo. Dat geld hebben we niet.'' Dijsselbloem hoopt met fiscale maatregelen pensioenfondsen met vermogen in het buitenland of burgers met opgepot geld te verleiden hun geld in Nederland te investeren of uit te geven. Dat moet een impuls geven aan het consumenten, de binnenlandse bestedingen en de economische groei. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!