Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Lasten stijgen snelst door GroenLinks en D66'

25-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro-handen.jpg
De lasten in gemeenten waar GroenLinks en D66 in het college van B en W zitten zijn sinds de vorige lokale verkiezingen het hardst gestegen. Gemiddeld stegen de lokale lasten waar D66 in het college zat met 67 euro. Waar GroenLinks bestuursverantwoordelijkheid droeg stegen de lasten met gemiddeld 65 euro. Dat meldde de Volkskrant donderdag op basis van eigen onderzoek onder 435 gemeenten.
Uit het onderzoek bleek ook dat in gemeenten met VVD in het gemeentebestuur de lasten het minst zijn opgelopen. Gemiddeld bedroeg de stijging daar 52 euro. D66-leider Alexander Pechtold noemde het onderzoek voor RTL Z ,,enigszins tendentieus''. Uit de cijfers blijkt volgens Pechtold dat er 36 gemeenten zijn waar de lokale lasten stijgen met meer dan 20 procent. Van die 36 zitten CDA en PvdA bij 27 gemeentes in het college van burgemeester en wethouders, de VVD in zeventien en D66 slechts in één, aldus Pechtold. Bovendien, zo stelt hij, maken gemeentelijke lasten maar een vijfde uit van de totale lasten. ,,Het gaat vaak om een paar euro verschil.'' Ook GroenLinks neemt afstand van de analyse in de Volkskrant. ,,De gemeentelijke lasten in gemeenten waar GroenLinks onderdeel van het stadsbestuur uitmaakt, zijn gemiddeld lager dan in gemeenten die worden bestuurd door een rechts college'', aldus partijleider Femke Halsema. ,,In de tien grootste gemeenten waar GroenLinks de afgelopen vier jaar heeft mee bestuurd, liggen de lokale lasten gemiddeld 33 euro lager dan het landelijk gemiddelde''. Halsema stelt wel dat ze niet op voorhand tegen elke verhoging van gemeentelijke belastingen is. Een lastenverzwaring ,,van enkele tientjes voor de sterkste schouders om daarmee het voorzieningenniveau in stand te houden'', is voor haar acceptabel. Burgers zijn momenteel gemiddeld 673 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolrecht en reinigingsheffing kwijt. In de gemeente Leiden stegen volgens de Volkskrant de lokale lasten het hardst. De inwoners van de stad betaalden in 2009 259 euro meer dan vier jaar ervoor. In de gemeente Winschoten daalden de lasten voor eenpersoonshuishoudens in dezelfde periode met 147 euro. De bewoners van de Groningse plaats die in 2009 opging in de nieuwe gemeente Oldambt zijn daarmee het beste af, aldus de Volkskrant.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!