Kassa

Last van ongewenste telefoontjes? Dit kun je eraan doen

06-02-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
45172 keer bekeken
  •  
ongewenste beller telefoontjes callcenter 1127

Volslagen onbekenden die je proberen te bellen, soms uit een ver buitenland. Goede doelen die vragen om geld, of bedrijven die iets aan jou willen verkopen. Ongewenste telefoontjes zijn een bron van ergernis voor velen. Hoe blokkeer je het telefoonnummer van een ongewenste beller? En wat zijn precies de regels voor verkooptelefoontjes nu het Bel-me-niet-register is opgeheven?

Je telefoon gaat. Het is een provider die jou een mooi aanbod doet voor een nieuw abonnement. Of je krijgt een goed doel aan de lijn dat graag “een bedrag dat je kunt missen” van je ontvangt. Soms zit je niet op dat soort telemarketingachtige telefoontjes te wachten. Mag je zomaar gebeld worden?

Het Bel-me-niet register bestaat niet meer

Voorheen kon je je wapenen tegen ongewenste verkooptelefoontjes door je op te geven bij het Bel-me-niet register. Maar dit bestaat niet meer sinds 1 juli 2021. Voor die datum mochten verkopers je bellen tenzij jij je had aangemeld bij Bel-me-niet. 

Nu is het omgedraaid: bedrijven en goede doelen mogen je alléén bellen als ze voldoen aan enkele regels. Door die omdraaiing is de burger beter beschermd tegen ongewenste belletjes, vindt de overheid. Hoe zit het precies?

Jou bellen mag wel als:

Bedrijven en goede doelen mogen jou bellen, maar niet zomaar. Dit mag alleen als:

- Je klant bent van het bedrijf, zoals in het geval van een internetprovider.

- Als je in de afgelopen drie jaar klant bent geweest.

- Als je donateur bent van het goede doel.

- Als je voor het goede doel vrijwilligerswerk hebt gedaan. 

- Als je bij een bijeenkomst van het goede doel bent geweest.

- Als je eerder een keer toestemming hebt gegeven.

Recht van verzet: de snelste manier om verkooptelefoontjes te stoppen

Wil je verschoond blijven van zo’n verkooptelefoontje? Hang dan niet meteen op, maar geef tijdens het gesprek duidelijk aan dat je voortaan niet meer gebeld wilt worden. Het bedrijf of het goede doel mag je vervolgens niet meer bellen. Dit heet gebruikmaken van je recht van verzet. 

Gebeurt dit daarna toch weer? Dan overtreedt het bedrijf of goede doel de regels. Je kunt hier melding van maken bij de toezichthouder op de belregels, de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Gebruik daarvoor dit Meldformulier telemarketing.

Hoe zit het met telefoontjes van willekeurige bellers als je daar geen prijs op stelt? 

Word je eenmalig of vaker door hetzelfde nummer gebeld, terwijl je daar geen prijs op stelt? Op je mobiele telefoon kun je zelf een specifiek telefoonnummer blokkeren als je er niet meer door gebeld wilt worden. Hoe?

Dat gaat als volgt voor Android-smartphones:

- Open je Telefoon-app.

- Selecteer in de lijst met recente gebelde nummers het bewuste telefoonnummer.

- Selecteer rechtsboven de drie puntjes.

- Kies voor 'Nummer blokkeren.'

Een telefoonnummer op je iPhone blokken gaat zo:

- Open je Telefoon-app.

- Selecteer de optie Recent.

- Selecteer het telefoonnummer dat je wilt blokkeren.

- Selecteer rechts het i-knopje.

- Kies voor 'Blokkeer deze beller.'

Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Bel niet terug

Zie je een gemiste oproep op je telefoon van een volslagen onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Bijvoorbeeld met een landcode zoals +216 (Tunesië) of +222 (Mauritanië). Bel dan vooral niet terug. Het kan een oplichtingstruc zijn om jou geld uit de zak te kloppen. Ook nummers die beginnen met 0088 (dubbel 0 voor 88) worden hiervoor gebruikt, niet te verwarren met 088-nummers (met een enkele 0).

Oplichters hopen juist dat je de moeite neemt om terug te bellen als je ziet dat je een oproep hebt gemist. Hoe werkt de oplichting in de praktijk? Wie terugbelt, wordt met torenhoge belkosten geconfronteerd. Je denkt dat de toon overgaat als je belt, maar eigenlijk hoor je een bandje met die toon. Hoe langer je aan de lijn blijft, hoe duurder het wordt. En het geld gaat naar de verre beller. Deze variant van fraude staat ook wel bekend als wangiri-fraude.

Anonieme bellers 

Het kan zo zijn dat je gebeld wordt terwijl er geen nummer wordt herkend. Het nummer behoort niet tot je contacten of iemand belt bijvoorbeeld met een privénummer.  

Dit hoeft niet meteen een opdringerig bedrijf of persoon te zijn. En soms is er een goede reden om een nummer privé te houden. Iemand wil zijn gegevens niet verspreiden, of omwille van diens beroep belt iemand anoniem. 

"Houd onbekende beller stil" op iPhone instellen

Ben je toch niet gediend van onbekende bellers? Op moderne iPhone-toestellen (iOS 13 en hoger) kun je “Houd onbekende bellers stil” inschakelen. Zo ontvang je geen oproepen van mensen je niet kent.

- Ga naar Instellingen. 

- Kies de optie Telefoon. 

 - Scrol naar beneden, tik op “Houd onbekende bellers stil” en schakel deze functie in.

Oproepen van onbekende nummers worden gedempt en naar je voicemail gestuurd, waarna ze in je lijst met recente oproepen verschijnen.

Onbekende oproepen blokkeren op Android-telefoons

Ook op Android-telefoons kun je telefonische oproepen van onbekende bellers blokkeren. Volg daarvoor deze stappen:

- Open de telefoon-app. 

- Ga via de drie puntjes rechts bovenin naar Instellingen.

- Kies "Geblokkeerde nummer."

- Zet hier Oproepen onbekende bellers blokkeren aan.

Let wel: onbekenden die je proberen te bellen met een goede reden (zorginstellingen, privépersonen of bedrijven etc. worden zo ook geblokkeerd. Dus denk hier goed over na voordat je dit instelt.

Ervaar je telefonische overlast? Geef het door aan je provider

Word je zodanig lastiggevallen door een beller dat je ernstige overlast ervaart? Schakel dan je telefoonprovider in. Die kan dan een onderzoek instellen. Je kunt vaak online of via de app van jouw telefoonbedrijf een melding doen. Hier vind je meer informatie hierover bij bekende providers:

Staat jouw provider er niet bij? Contacteer de klantenservice en vraag om hulp tegen de overlast door de beller(s).

Slachtoffer van stalking?

Is er volgens jou sprake van serieuze telefonische stalking, oftewel bewust lastigvallen, waardoor je je onveilig voelt? Kijk dan wat je opties zijn om maatregelen te treffen via de website van Slachtofferhulp Nederland. Je leest er tips om stalking te stoppen en adviezen ter bescherming van je eigen veiligheid.

Bronnen: Apple support, Politie, Slachtofferhulp NL, ConsuWijzer, Verbonden.nl

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

eddopeddo
eddopeddo8 feb. 2023 - 10:35

Oh heerlijk.. Hoe meer van dat soort telefoontjes des te beter. Het liefst heb ik dat het een vrouwspersoon is. Met een zwoele stem doe ik haar voorstellen die alle perken te buiten gaan. Betreft het een man scheld ik ‘m de huid overvol, lucht zo lekker op.. In beide gevallen wordt er snel opgehangen. Wordt trouwens de laatste tijd weinig meer gebeld helaas😂😂

loek10
loek108 feb. 2023 - 8:01

Het artikel gaat slechts over mobiele telefoons maar er bestaan ook nog telefoons met een vaste verbinding.

lampje1watt
lampje1watt7 feb. 2023 - 15:58

Ik: "Ik wil niet weer worden gebeld" Telemarketer: "U heeft recht van verzet. Blijf aan de lijn, er komt een menu waar u kunt afmelden" Ik: "Ik ken dat; 5 minuten niets, en dan wordt de verbinding verbroken! Niets menu, ik wil dat er niet meer gebeld wordt en U regelt dat maar!" Telemarketer: "U heeft recht van verzet. Blijf aan de lijn, er komt een menu waar u kunt afmelden" Ik: (zucht) en ga maar weer wachten op dat niet bestaande menu... Wordt soms verrast dat er wél een menu komt, maar dan herkent de computer de input niet, of werkt gewoon helemaal niet.

Helen 66
Helen 666 feb. 2023 - 13:14

En als al die adviezen niet helpen of je vindt het te ingewikkeld om de nummers te blokkeren via instellingen, dan is er 1 simpele oplossing die altijd werkt: Koop een fluitje en blaas keihard in de telefoon. Geheid dat je nooit meer door dat nummer wordt lastig gevallen.

1 Reactie
lampje1watt
lampje1watt7 feb. 2023 - 16:25

AVR (Automatische Volume Regeling) Harde geluiden worden gereduceerd. Dat keiharde gefluit hoor je alleen zelf.

tjaart
tjaart6 feb. 2023 - 12:48

Alleen al het feit dat er blijkbaar meldformulieren nodig zijn , blijkt uit dat een deel van de bedrijven nog steeds lak heeft aan de regels . Verder zal niet iedereen dat recht van verzet niet kennen of tijdens het gesprek er in hun boosheid niet aan denken . Ik wist ook niets van die formulieren , maar een keer heel boos worden op een Engels sprekende dame , die al meerdere malen gebeld had , hielp WEL . De eerdere keren verbrak ik direct de verbinding na die Engelse stem te horen . Dat hielp dus niet . Momenteel al maanden geen last meer gehad . Ben ook zeer voorzichtig met wie mijn nummers krijgt .

wong
wong6 feb. 2023 - 11:45

Gewoon een antwoordapparaat kopen en geen enkel telefoontje meer aannemen. Als de beller iets interessants te melden heeft, kan hij het tegen dat apparaat zeggen of anders verzoeken om terug te bellen. Dat is wel zo rustig.

1 Reactie
lampje1watt
lampje1watt7 feb. 2023 - 16:59

Telemarketing Regel 1 Antwoordapparaat = ophangen! (Geen "verkoop" / Kan niets aan verdiend worden) Had een FAX service dat ook functioneerde als antwoord "apparaat"; een machine ergens in een datacenter = geen mensen. Welkomstbericht duidelijk: "Dit is de voice, FAX van ....". In een week of zo, 10 keer een "bericht" van onder 1 seconde lang; stilte en van nummer: "" (geen nummer). Waarschijnlijk is vaker gebeld en opgehangen voordat de opname begon; alleen 'berichten' worden doorgemaild. Aan het eind van deze reeks toch iets "Ben op zoek naar [naam]" OK, WIE of wat is op zoek naar "[naam]"? Nog steeds geen nummer,

prikker
prikker6 feb. 2023 - 11:17

Ja, dit werkt natuurlijk allemaal niet als ze je zonder nummerherkenning bellen. Het enige dat het display dan zegt is "Gesprek".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!