Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Last van huisstofmijt? Zo beperk je al met kleine ingrepen je klachten!

  •  
01-11-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
18027 keer bekeken
  •  
Huisstofmijt

Al eerder spraken we over de welbekende, maar oh zo vervelende huisstofmijt. Hoe herken je het beestje, waar kom je ze tegen en hoe weet je of je er allergisch voor bent? Met de winter voor de boeg kijken we deze keer naar effectieve tips die je direct kan toepassen om je klachten te beperken.

De huisstofmijt is een klein diertje dat leeft in het stof in huis. Het is zo klein dat het nauwelijks met het blote oog te zien is. De mijt is wit van kleur en behoort tot de familie van de spinachtigen. De huisstofmijt eet graag huidschilfers van mensen en dieren en zit in alle huizen. Ja, ook in schone woningen komen ze voor. De diertjes verstoppen zich met name in objecten waar stof in is verwerkt, zoals kussens, gordijnen en tapijt. Maar je vindt ze ook op beschimmelde muren en in de badkamer.

Toenemende klachten in herfst- en wintermaanden

De huisstofmijt kijkt niet naar de seizoenen en is het hele jaar actief. Toch nemen de klachten bij mensen die er allergisch of overgevoelig voor zijn vooral in de herfst en winter toe. En dat is niet zomaar. In de koudere maanden wordt er thuis minder geventileerd en gaat de verwarming vaker aan. Dat creëert warmte en vocht in huis. Precies de omstandigheden waar het beestje zich het prettigst bij voelt.

Eenvoudige tips tegen huisstofmijtallergie

De huisstofmijt kan je vrijwel niet ontwijken, het blijft een vervelend beestje dat continu terugkeert. Maar je kan wel je klachten beperken aan de hand van de volgende tips:

  1. Begin bij het aanpakken van je bed 
    In je bed zitten de meeste huisstofmijten. Om te beginnen kun je het beddengoed wassen op 60 graden. Die temperatuur overleeft de huismijt namelijk niet. Doe dit zeker iedere maand. Het wordt ook aangeraden om knuffels om de zes weken op 60 graden te wassen. Daarnaast is extreme kou ook een oplossing. Bij een temperatuur van -20 graden gaat de huisstofmijt dood. Wellicht kan de vriezer dus een handje helpen.

    Je kan er eventueel ook voor kiezen om speciale anti-allergie hoezen voor het matras, dekbed en de kussens aan te schaffen. Anti-allergie materialen zijn gemaakt van synthetische stoffen. Het grote voordeel daarvan is dat ze een gesloten structuur hebben, waardoor stof en huisstofmijt zich er niet in kunnen ophopen. Kies dus voor beddengoed gemaakt van polyester of microvezel in plaats van katoen.
  2. Zet de ramen twee keer per dag open
    De huismijt bevindt zich dus het liefst in vochtige ruimtes. Zorg daarom voor verse lucht in huis. Zet geregeld de ramen wijd open om goed te luchten, bijvoorbeeld twee keer per dag voor ongeveer tien minuten. Doe dit met name in de slaapkamer, keuken en badkamer. Daarbij kun je een klein bovenraam of ventilatie-rooster steeds openzetten.

    Is het koud en vochtig? Dan kan het helpen om de woonkamers en slaapkamers overdag te verwarmen. Het vocht gaat dan in de warme lucht zitten. Doordat je de ramen twee keer per dag openzet, kan deze vochtige lucht weer naar buiten.
  3. Laat de was buiten drogen
    Om nog meer vocht te vermijden, is het verstandig om de was buiten te drogen of gebruik te maken van een wasdroger. Hou daarnaast de deuren dicht tussen de wasruimte en de rest van het huis. Doe dat ook tussen de keuken en de rest van het huis, indien mogelijk uiteraard.
  4. Laat de deken bij het voeteneind liggen als je uit bed gaat
    Nog een handige tip om de vocht te laten verdampen is door de deken aan het voeteneind te laten liggen als je uit bed stapt. Ook als je je bed hebt opgemaakt. Dan kan het beddengoed goed luchten.
  5. Stofzuig minstens één keer per week en maak gladde vloeren schoon met een vochtige doek
    Ook al komt de huisstofmijt zeker terug, het blijft altijd van belang om actief schoon te maken zodat er zo min mogelijk stof in huis ligt

    Tips om goed schoon te maken zijn: maak gladde vloeren schoon met een vochtige doek of dweil, stofzuig geregeld (één keer per week) en vergeet daarbij niet de meubels met een bekleding. Laat iemand stofzuigen die zelf niet allergisch is op een moment dat de persoon met die allergie niet thuis is. Maak meubels van glad materiaal ook schoon met een vochtige doek. Was gordijnen ieder jaar. Het is tevens handig om geregeld je huisplanten af te stoffen en te besproeien. Planten trekken namelijk veel stof aan.
  6. Vervang materialen in huis
    Tot slot zit er vaak veel huisstofmijt in materialen die al langere tijd in gebruik zijn zoals matrassen, vloerkleden, tapijt of gordijnen. Soms is het daarom nodig om deze te vervangen voor nieuwe. Kies dan voor glad materiaal voor vloeren, wanden, meubels en bedden. Dat houdt minder stof vast en is makkelijk schoon te maken.

    Daarnaast zijn er nog enkele materialen die je makkelijk kunt vervangen om ervoor te zorgen dat de huismijt je niet kan irriteren:
  • Kies voor beddengoed dat je ook daadwerkelijk op 60 graden kan en mag wassen
  • Ga voor een bed met een bodem waar lucht doorheen kan 
  • Schaf kasten aan die je dicht kan doen
  • Gebruik een matras dat niet van kapok (natuurlijk vulmiddel) of wol is

Blijf je veel klachten houden, maak dan een afspraak met jouw huisarts.

Bron: Thuisarts/Longfonds/Alles over allergie/Cara C'air

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.