Kassa

Last van hardnekkige schimmel? Zo kom je er vanaf!

06-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7481 keer bekeken
  •  
schimmel douche badkamer schoonmaken 1127

Op verschillende plekken in huis kan schimmelvorming ontstaan. De keuken en badkamer zijn plekken waar veel vocht ophoopt. Afhankelijk van de hardnekkigheid en de plek kun je verschillende manieren toepassen om schimmel te verwijderen. Wat kun je doen en wat is het meest effectief? Wij zoeken het voor je uit.

Voorkom schimmel

De eerste stap om jezelf een hoop werk te besparen, is uiteraard het voorkomen van schimmel. De zwarte variant komt in huis het meest voor en kan daarnaast voor best wat gezondheidsproblemen zorgen. Een badkamer is vanwege vochtophoping door douchen bijvoorbeeld een perfecte broedplaats voor het micro-organismen. Je kunt dit voorkomen door na het douchen een trekker over de muren en douchewanden te halen. Vergeet daarbij ook de voegen en kitranden niet, daar kan schimmel ook goed intrekken.

Goede ventilatie draagt ook bij aan het voorkomen van schimmelvorming. Als je een badkamer hebt met een raam of rooster, kan je deze tijdens of na elke wasbeurt even openzetten. Ook bij het koken is het slim om je afzuigkap aan te zetten of een extra raampje te openen.

Je kunt ook een luchtontvochtiger aanschaffen. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid daalt, wat schimmelvorming voorkomt. Je kunt deze apparaten vinden bij diverse elektronicawinkels en webshops.  

Schrob met diverse schoonmaakmiddelen

Heb je schimmel geconstateerd in huis? Maak dan een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram soda per liter water) om de schimmel te verwijderen. Als het echt een hardnekkig probleem blijkt, kun je ook bleekwater gebruiken. Laat ongeveer 250 ml bleek oplossen in een emmer water. Verdeel dit vervolgens over de met schimmel besmette plekken en laat dit een nachtje intrekken. Om een goed resultaat te krijgen, moet je dit misschien meerdere keren herhalen. Tot slot kun je proberen schimmel te bestrijden met witte azijn. Gebruik een doekje of spons om de onverdunde azijn aan te brengen op de geïnfecteerde plekken en laat het intrekken.

Daarnaast bestaan er verschillende schoonmaakproducten die schimmel kunnen verwijderen. Lees daarvan de gebruiksaanwijzing goed door voordat je het aanbrengt, want niet alle antischimmelproducten werken hetzelfde. Het is slim om te boenen met een harde, natte borstel. Een droge borstel kan namelijk de schimmeldeeltjes verder de lucht in verspreiden, wat weer meer infecties kan veroorzaken. Zorg ook altijd voor een goede ventilatie als je aan de slag gaat met antischimmelproducten. Draag het liefst ook een mondkapje en handschoenen om irritatie tegen te gaan. Heb je gevoelige luchtwegen? Vraag dan iemand anders om het voor je te doen.

Heb je last van houtrot dat veroorzaakt is door schimmels? Lees dan dit artikel voor tips om dat soort schimmel te bestrijden.

Was op hete temperaturen

Schimmel kan ook in gordijnen, tafelkleden en andere stoffen gaan zitten. In dat geval kun je deze het beste zo heet mogelijk wassen om de sporen te doden. Gaat het er niet meer uit? Dan zul je deze moeten vervangen. Beschimmelde matrassen zijn helaas niet meer te redden. Deze kun je het beste meteen weggooien. Je kunt deze aan de grofvuildienst in jouw gemeente aanbieden, of zelf even naar de milieustraat brengen.

Gebruik antischimmelverf

Om korte metten te maken met terugkerende schimmelplekken kun je je badkamer verven met antischimmelverf. Zorg er wel eerst voor dat alles schimmelvrij is voordat je gaat verven. Als je eroverheen verft, blijft de schimmel gewoon zitten en verhelp je het probleem niet.

Er bestaan verschillende soorten verf om schimmelinfecties te voorkomen. Zo kun je kiezen voor een antischimmelverf met zilverdeeltjes dat verschillende micro-organismen direct bestrijdt. Dit heeft een langdurig effect op het voorkomen van schimmelvorming. Je kunt ook kiezen uit schimmelbestendige of schimmelwerende verf. Het eerste type verf is een verf waar schimmels niet op kunnen leven. De werende variant heeft een vochtregulerende werking op basis van kalk waar vocht intrekt en uitdroogt waardoor schimmels zich niet kunnen hechten. Wel neemt het effect na verloop van tijd af en moet de verflaag binnen afzienbare tijd weer worden bijgewerkt.

Laat een professional kijken

Ventilatie en goede reiniging zijn belangrijk voor het bestrijden van schimmel, maar als het vaker terugkomt is er misschien een andere boosdoener in het spel. Als de infectie zich op meerdere plekken in huis voordoet waarvan je de bron niet direct kunt herleiden, kan er sprake zijn van bijvoorbeeld lekkage. In dat geval is het slim om een professional erbij te betrekken. Een expert kan de oorzaak achterhalen en eventueel oplossen.

In gevallen van schade en overmacht doe je er goed aan te checken of je er (deels) voor bent verzekerd. Soms kan je inboedelverzekering een deel van de opgelopen schade vergoeden. Lees dit artikel voor meer informatie over de dekking van je inboedelverzekering.

Huur je je woning? Neem dan contact op met de verhuurder. 

Bron: GGD Rotterdam, Milieucentraal, NU.nl, Praxis

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

miennaamishaaz
miennaamishaaz11 jul. 2020 - 13:52

Wat voor mij werkte in de douche:nodig:Schimmel-reiniger {Veel flessen} {houd het op minimaal 100ml per vierkante meter}duikbril. {goedkope die de neus niet bedekt}dik stofmasker [kan je halen bij de bouwmarkt] {gebruik geen papieren stofmaskers}voegenborstels {1 per 2 vierkante meter} Wat je moet doenSpuit flink veel schimmel reiniger op de muur, {5x spuiten per voeg/tegel}ga dan schrobben op de opgespoten plekken.Herhaal per stuk. en werk zo de gehele muur af.Als je duikbril beslagen is neem 5-10 minuten pauze.Als de voegenborstel aan gort is geschrobt neem dan de volgende.Blijf dit herhalen todat de gehele muur schimmelvrij is.

audb
audb6 jul. 2020 - 13:23

Daarnaast bestaan er verschillende schoonmaakproducten die schimmel kunnen verwijderen. En die bevatten gewoon Chloor! zeker die dure HG schimmel reiniger zit gewoon chloor in. Een fles van ruim €5,- t.o een 2 liter fles van de Lidl a €0.79 maakt een groot verschil.

1 Reactie
spikkel
spikkel12 jul. 2020 - 0:32

Schimmelreinigers zijn niet 'gewoon' chloor. Voor gewoon chloor heb je geen duikbril en een stofmasker nodig .....  Die schimmelreinigers zijn tig keer geconcentreerd. Ga dan nog maar eens rekenen, wedden dat HG dan goedkoper is. Xenos schijnt een soortgelijk produkt te hebben als HG en Bison voor een paar euro.   

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!