Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Larven langpootmug plaag voor grasmat

04-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
gras.jpg
Sportvelden en golfbanen hebben dit voorjaar te kampen met grote hoeveelheden larven van de langpootmug. Deze emelten vormen een ware plaag met soms honderden exemplaren per vierkante meter. Hun vraatzucht veroorzaakt grote schade aan grasmatten. Dat meldt de website natuurbericht.nl woensdag.
De overlast van emelten is het gevolg van gunstige omstandigheden in de wintermaanden. In december lag er vrijwel continu een sneeuwdek over grasvelden waardoor de kans op uitdroging van de larven minimaal was. Nu het al langere tijd droog is, kruipen de larven wat dieper de grond in. Gevolg hiervan is dat vogels moeten wroeten om deze lekkernij op te graven. Volgens natuurbericht zijn er gevallen bekend van in één nacht compleet omgeploegde voetbalvelden. De bestrijding van de larvenplaag kan flink in de papieren lopen, weet de natuurwebsite. Om een heel voetbalveld vrij te maken van emelten moet een vereniging 1500 euro neertellen. Vaak zijn meerdere rondes nodig. De plaag doet zich in het hele land voor. Bestrijders worden steeds vaker opgetrommeld om de beestjes te verwijderen. Particulieren melden dat 's ochtends hun aan het gazon grenzende terras vol ligt met krioelende larven. Het gevolg van de emeltenplaag is dat de komende tijd veel langpootmuggen zullen rondvliegen in het land. ANP

Meer over:

insecten, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!