Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Langstudeerboete juridisch onrechtmatig'

04-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boeken-school-studeren_03.jpg
De 3000 euro boete die langstudeerders mogelijk moeten betalen, is op meerdere gronden onrechtmatig. Dat hebben de studentenorganisaties en vakbond LSVb, ISO en LKvV door advocatenkantoor Stibbe laten uitzoeken en maandag bekendgemaakt.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) wil vanaf komend collegejaar iedere student die meer dan een jaar extra over zijn studie doet, 3000 euro laten betalen bovenop het collegegeld. De wet geldt ook voor studenten die inmiddels al een achterstand hebben opgelopen.
Het wetsvoorstel belemmert volgens het juridische advies onder meer de toegankelijkheid van het onderwijs. Door deze en andere haken en ogen is er volgens de studentenorganisaties genoeg grond voor een rechtszaak, mocht het voorstel doorgaan.
Tom Barkhuysen van Stibbe Advocaten noemt drie discutabele punten in het wetsvoorstel. ,,Met de boete wordt een extra financiële drempel opgeworpen, terwijl iedereen recht heeft op onderwijs. Daarnaast is het nog maar de vraag of het houdbaar is om de wet in te laten gaan voor studenten die inmiddels al achterstand hebben opgelopen.''
Barkhuysen noemt het voorstel ook te algemeen. ,,De ene studie is zwaarder dan de andere. Daarnaast wordt er onvoldoende rekening gehouden met individuele gevallen, bijvoorbeeld als een student te maken heeft gehad met een langdurige ziekte of een sterfgeval in de familie.''
Jesse Klaver (GroenLinks) stelt Kamervragen over de kwestie. ,,De studie wordt hiermee ontoegankelijk, studenten betalen meer voor minder onderwijs.'' Zijn collega Tanja Jadnanansing (PvdA) vindt dat het wetsvoorstel vol staat met onzorgvuldigheden. ,,Het is een haastklus die Zijlstra er snel doorheen wil hebben.''
Zijlstra zelf blijft bij zijn voorstel en noemt het wel degelijk juridisch houdbaar. De Raad van State had dat in een eerder rapport al uitgebreid uitgezocht. ,,Wij luisteren uiteraard goed naar de argumenten, maar verwachten geen andere uitkomst'', aldus de woordvoerder van de staatssecretaris.
De plannen voor het hoger onderwijs worden komende week behandeld in de Tweede Kamer en vervolgens moet de Eerste Kamer ze goedkeuren.
Volgende week dinsdag gaan studenten opnieuw de straat op om te protesteren tegen onder meer de langstudeerboete. In januari verzamelden duizenden studenten zich op het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen te uiten over de kabinetsplannen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!