Kassa
theme-icon
Lijf

Langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel Kuipers

27-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7893 keer bekeken
  •  
Medicijnen 1127

Duizenden mensen zullen naar alle waarschijnlijkheid langer moeten wachten op nieuwe medicijnen, dat meldt het AD. Dit komt omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die wel al goedgekeurd zijn voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra moeten worden bekeken.

Door de nieuwe regels zullen meer medicijnen pas later beschikbaar worden. Een woordvoerder van het KWF laat aan het AD weten dat “een middel tijdens de onderhandeling niet beschikbaar is voor de patiënt.”

VIG: Snelle toelating kan jaren levenswinst betekenen

De Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) stelt tegenover het AD dat “haar brancheorganisatie niet tegen de plannen is, maar wel graag ziet dat medicijnen direct beschikbaar worden zodra ze zijn toegelaten volgens Europese regels.” Volgens de woordvoerder Merit Boersma kan dat “in sommige gevallen jaren levenswinst betekenen.”

Vanaf 1 juli meer medicijnen door extra keuring

Momenteel is het al zo dat medicijnen die meer dan 40 miljoen euro kosten door deze extra keuring moeten. Jaarlijks gaat het om zo’n tien nieuwe medicijnen die aan deze keuring worden onderlegd. Per 1 juli moeten echter ook de medicijnen die meer dan 20 miljoen euro kosten door deze beoordeling.

De VIG laat aan het AD weten dat het om medicijnen gaat die slechts door enkele Nederlanders worden gebruikt, maar ook om medicijnen waar duizenden patiënten voordeel van zouden kunnen hebben.

Maatregelen bedoeld om basisverzekering betaalbaar te houden

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om het de basisverzekering betaalbaar te houden. Minister Kuipers stelt dat het “noodzakelijk is om maatregelen te treffen die een beheerste instroom van deze geneesmiddelen mogelijk maken, zolang leveranciers uitzonderlijke hoge prijzen blijven vragen voor dure intramurale geneesmiddelen.

Introductie dashboard om patiënten extra inzicht te geven

Om patiënten meer inzicht te geven in hoe lang het nog duurt voordat er een besluit is over een medicijn, komt er een dashboard waarop ie informatie zichtbaar wordt. Naar verwachting zal die tool een aantal maanden na invoering van de nieuwe regels op 1 juli moeten ingaan.

Kassa besteedde recent aandacht aan dit onderwerp, bekijk het item hier terug:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

rialome
rialome30 jan. 2023 - 13:01

Geen vertrouwen meer in dit hele kabinet alles draait om geld en macht mensen doen er niet toe en allemaal hard ploeteren voor dit leven en als je ziek word zijn de medicijnen er niet onbetaalbaar wat een stink maatschappij rijk woorden rijker en alsjeblieft zonder werk komt geen medicijnen en je mag naar de voedselbank grote grote schande zo vreselijk rijk land

JannyBoe
JannyBoe29 jan. 2023 - 9:16

Medicijnfabrikanten doen er alles aan om de introductie van hun geneesmiddelen te vertragen om een zo sterk mogelijke onderhandelingspositie te hebben om nog meer miljarden binnen te slepen voor hun directies en hun aandeelhouders. Zij hebben de macht in handen in dit proces. Zonder onderhandelingen -hoe vreselijk ook vertragingen zijn- wordt het basispakket zorgverzekering te duur en gaat het eigen risico omhoog. En dan is het gemopper, ook op deze website- ook niet van de lucht natuurlijk. Mopper eens wat meer op de bedrijven in de farmaceutische industrie.

wim koelewijn
wim koelewijn29 jan. 2023 - 5:38

Goedgekeurd voor de Europese markt...maar moeten nog wel door "ons" worden goedgekeurd..vreemd..we dansen naar de pijpen van brussel..doen alles wat ze willen,opdringen...maar in dit geval is dat plots anders..zijn toch goedgekeurd..Kuipers moet eigenlijk weer rond gaan wandelen in het erasmusziekenhuis..

gerardvantol
gerardvantol28 jan. 2023 - 22:53

Ik had oorspronkelijk nog wel vertrouwen in Kuijpers. Per slot van rekening kont hij uit de praktijk van de zorg. Helaas is hij inmiddels helemaal naar het kanp Kaag overgelopen en gaat alles om de centen, patienten doen er niet meer toe.

walsum107
walsum10727 jan. 2023 - 19:29

Kuipers veel belovend ingehaald d66. Kennis gemeen goed. Uitvoering welwillend maar zoals gebruikelijk kennis telt niet als het geld kost gebruikelijk onder leiding van Rutte. Overigens heet het D66 die bepaald maar Rutte wel in het torentje. Das winst. Kaag in het torentje we gaan ten onder.

Helen 66
Helen 6627 jan. 2023 - 14:54

Mensen tellen niet bij deze coalitie, vooral bij D666 niet, alleen geld telt. Geld dat verkwist wordt aan Brussel, asieleisers, klimaatonzin.

Frans Boot
Frans Boot27 jan. 2023 - 11:28

de zogenaamde marktwerking is een fiasco voor Nederland geworden teveel organisaties hebben alleen winstoogmerk.nederland heeft de zorgplicht aan de bevolking verkwanseld aan zakkenvullers.

2 Reacties
walsum107
walsum10727 jan. 2023 - 20:07

precies desastreus. Waar zijn de provinciale en gemeentelijke aandelen in heet PGEM PZEM what ever. Verkopen heet in mens veel geld destijds, daarvoor waren de aandelen een enorm positief impact op de begroting van kleine gemeenten. Het is niet meer ook de revenuen ook niet. Heet belasting boeien. De energiedieven lachen zich één kriek omtrent de overheid. Jetten de pop heet Jan Klaasen voorop. Katrijn vul in. Want niemand met verantwoording is afgestudeerd op de functie. Banencarousel is de naam.De banenpool brengt met zich mee dat topambtenaren zonder specifieke deskundigheid aan de slag kunnen gaan op een willekeurig ministerie. Waar kennis ontbreekt. Salaris steeds meer. Brussel de netto betaler is de sjors en heet migranten in de watten gelegd. Rutte gaat regelen in Brussel. lachen gieren brullen en betalen. Medicijnen er zijn mogelijkheden zelfs in ons land te produceren, 2 cent duurder dan de Aziatische variant. Marktwerking is een vloek geworden dan zij de VVD en de rest van de meelopers, want gesjeesd heet betere baan elders. En de vlucht naar Europa een veelvoud de bijstands gelukkigen. Bij voorbaat ingelicht. Heil Europa en ze gaan er iets aan doen, Rutte en immigratie. VVD tig jaren.

walsum107
walsum10727 jan. 2023 - 20:26

harrybre. Lees het goed. Had u als inwoner van een van de oprichters van de EEG, de voorganger van de EU, al in 1958, toch behoren te weten. Niet voor het gewone volk, (haat de uitdrukking) En het tekenen bij het kruisje gaat gewoon door. Stel je voor Nederland een veto, pulsvisserij , Duitsland bruin kool en bomenkap heet takjes verwijderen voor de biomassa, heet Timmergek bewezen desastreus het gaat allemaal door.

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg27 jan. 2023 - 11:19

Het kabinet staat toch op goede voet met Brussel, waarom is de kennelijk zwaardere eis aan medicijnen dan niet vooraf doorgesproken? Nu volgt dus keuring op keuring!

1 Reactie
harrybre
harrybre27 jan. 2023 - 11:58

"Brussel" heeft geen ene spat, draad of fluit te maken met de medische situaties in de lidstaten. Ursula mocht van de lidstaten de covid-medicijnen inkopen, maar dat is het dan. Voor medicijnen is daar het Europees Medicijnen Agentschap. Contactgegevens. Domenico Scarlattilaan 6. 1083HS Amsterdam. Telefoon: +31 (0)88 781 6000. Had u als inwoner van een van de oprichters van de EEG, de voorganger van de EU, al in 1958, toch behoren te weten.

neel51
neel5127 jan. 2023 - 10:40

Snappen ze in Den Haag niet dat de directeuren en gebouwen van alle zorgverzekeraars de grootste kosten post is op de gezondheiszorg? Nu de zieken geen medicijnen geven snap ik niet.

2 Reacties
harrybre
harrybre27 jan. 2023 - 11:55

Totale zorgkosten in NL: € 120 MILJARD/jr... Daar valt de waarde van alle kantoren van alle zorgverzekeraars bij in het niet.

walsum107
walsum10727 jan. 2023 - 20:13

Nee ons kent ons, en wie heeft een crusiale pil nodig, geen alles beëindigende zelfs. De zorg, de energie basis marktwerking wordt bepaald door externe dieven groot wordt. Maar toegelaten.