Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel Kuipers

  •  
27-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8068 keer bekeken
  •  
Medicijnen 1127

Duizenden mensen zullen naar alle waarschijnlijkheid langer moeten wachten op nieuwe medicijnen, dat meldt het AD. Dit komt omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die wel al goedgekeurd zijn voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra moeten worden bekeken.

Door de nieuwe regels zullen meer medicijnen pas later beschikbaar worden. Een woordvoerder van het KWF laat aan het AD weten dat “een middel tijdens de onderhandeling niet beschikbaar is voor de patiënt.”

VIG: Snelle toelating kan jaren levenswinst betekenen

De Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) stelt tegenover het AD dat “haar brancheorganisatie niet tegen de plannen is, maar wel graag ziet dat medicijnen direct beschikbaar worden zodra ze zijn toegelaten volgens Europese regels.” Volgens de woordvoerder Merit Boersma kan dat “in sommige gevallen jaren levenswinst betekenen.”

Vanaf 1 juli meer medicijnen door extra keuring

Momenteel is het al zo dat medicijnen die meer dan 40 miljoen euro kosten door deze extra keuring moeten. Jaarlijks gaat het om zo’n tien nieuwe medicijnen die aan deze keuring worden onderlegd. Per 1 juli moeten echter ook de medicijnen die meer dan 20 miljoen euro kosten door deze beoordeling.

De VIG laat aan het AD weten dat het om medicijnen gaat die slechts door enkele Nederlanders worden gebruikt, maar ook om medicijnen waar duizenden patiënten voordeel van zouden kunnen hebben.

Maatregelen bedoeld om basisverzekering betaalbaar te houden

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om het de basisverzekering betaalbaar te houden. Minister Kuipers stelt dat het “noodzakelijk is om maatregelen te treffen die een beheerste instroom van deze geneesmiddelen mogelijk maken, zolang leveranciers uitzonderlijke hoge prijzen blijven vragen voor dure intramurale geneesmiddelen.

Introductie dashboard om patiënten extra inzicht te geven

Om patiënten meer inzicht te geven in hoe lang het nog duurt voordat er een besluit is over een medicijn, komt er een dashboard waarop ie informatie zichtbaar wordt. Naar verwachting zal die tool een aantal maanden na invoering van de nieuwe regels op 1 juli moeten ingaan.

Kassa besteedde recent aandacht aan dit onderwerp, bekijk het item hier terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.