Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Langer doorwerken: AOW-leeftijd gaat in 2028 omhoog

09-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8233 keer bekeken
  •  
geld pensioen advies financieel planner tablet 1127

Mensen die in 2028 de leeftijd van 65 jaar bereiken, hebben dan gemiddeld nog dik 21 jaar voor de boeg. Dat becijfert het statistiekbureau CBS. Dat is onder meer belangrijk om de AOW-leeftijd van de toekomst vast te stellen, die in 2027 nog 67 jaar zal zijn. Als mensen steeds langer leven, moet de AOW-leeftijd mogelijk verder omhoog om de uitkering betaalbaar te houden.

De levensverwachting voor vrouwen blijft hoger dan die voor mannen, die nu gemiddeld 2,6 jaar korter leven.

Levensverwachting neemt over het algemeen toe

Die levensverwachting van 65-jarigen is tussen 1950 en 2019 van 14,3 jaar naar 20,1 jaar gestegen, maar daalde tijdens de coronapandemie even naar 19,5 jaar. In beide coronajaren stierven ongeveer 10 procent meer mensen dan waarop eerder was gerekend.

In 2022 zijn er tot nu toe 7 procent meer mensen dan verwacht overleden. " Afhankelijk van de ontwikkeling in de rest van het jaar zal de levensverwachting ook in 2022 lager zijn dan wanneer er geen corona was geweest", schrijft het CBS.

Toch zal de coronapandemie de over het algemeen stijgende levensduur waarschijnlijk niet nadelig beïnvloeden, verwacht de organisatie, zich baserend op voorbeelden uit het verleden. "Na vorige perioden met hoge sterfte, zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was de levensverwachting snel weer terug op het oude niveau."

Het CBS benadrukt wel dat prognoses altijd "onzeker" zijn. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

gerardvantol
gerardvantol9 nov. 2022 - 18:51

Ja de veel lagere pensioenleeftijd in met name de zuidelijke lidstaten moet ergens van betaals worden.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe10 nov. 2022 - 6:26

De pensioenleeftijd in Spanje is 65, in Italië 67 en Portugal 66 jaar en 5 maanden. Ook in die landen is discussie over een verhoging van die leeftijd. AOW is een volksverzekering waarbij de generatie nog niet gepensioneerden de AOW opbrengen van hun salaris of uitkering voor de generatie gepensioneerden. Van dat geld gaat geen cent naar andere landen.

JannyBoe
JannyBoe9 nov. 2022 - 12:55

Wat dat betreft mag de huidige generatie gepensioneerden de handen dichtknijpen want de tijden van VUT, prepensioen of AOW op je 65e zijn al lang voorbij voor de nog komende gepensioneerden.

Wilma-60
Wilma-609 nov. 2022 - 11:58

En dan willen ze dat de jeugd kiest voor metselaar of stratemaker of als verzorgende in verpleeghuis verzorgingshuis of andere zware beroepen?? Nu ik zou zeggen, laat de heren daar in Den Haag eerst eens hun eigen handen vuil en zwaar werk een paar maanden gaan doen. Dan weten ze ook wat werken is !!!!!

Wilma-60
Wilma-609 nov. 2022 - 11:49

En dat met de oversterfte, ja ze weten het weer mooi om mensen die zelf het geld gespaard hebben , wat ze maandelijks inhouden te bestelen en voor wat en wie?????

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe9 nov. 2022 - 12:52

Niemand wordt bestolen. Er is alleen een toenemend aantal ouderen en die moeten allemaal AOW krijgen. En dat kost gewoon heel veel geld. In 2020 nog 41 miljard euro. En dat budget stijgt bovengemiddeld snel met het aantal ouderen in ons land.

t.de.jager
t.de.jager9 nov. 2022 - 10:55

Wij nog wat langer doorwerken dan kan de "roverheid" nog wat meer uitgeven aan zuid-europa (met 55 pensioen) en de rest van de wereld.

wim koelewijn
wim koelewijn9 nov. 2022 - 10:39

We geven maar..we geven maar...net gaf onze Sint Rutte weer 100 miljoen aan "ergens" in Afrika..we hebben gelukkig zelf niets nodig..op naar de tijd dat je moet blijven werken en pas mag stoppen als je dood op je werkvloer neerpleurt...

2 Reacties
Wilma-60
Wilma-609 nov. 2022 - 12:04

Ja waar al meer dan 55 jaar aan word gegeven en nog is er niks veranderd , is een bodemloze put !!!

JannyBoe
JannyBoe14 nov. 2022 - 7:23

Even over die 'bodemloze put': bodemloos inderdaad in de zin van dat het Westen in Afrika het continent leeg heeft getrokken van grondstoffen als olie, goud, diamant, kool en platinum. En de landen op dat continent niet mee heeft laten delen in onze rijkdom die we daar vandaan hebben gehaald. Lees dit artikel eens en dan zult u zich verbazen over de feiten. Die landen in Afrika leveren ons nog steeds netto heel veel geld op. https://vrede.be/nl/nieuws/hoe-de-wereld-profiteert-van-afrikas-rijkdom

skybird
skybird9 nov. 2022 - 10:10

Ze hebben steeds weer een nieuw excuus om mensen te bestelen. Ze denken daar in Den Haag natuurlijk 'hoe langer de mensen moeten doorwerken' hoe sneller ze doodgaan en dan kunnen we die AOW weer in onze zak steken'. Als gepensioneerde die vanaf haar 15e jaar gewerkt heeft is mijn conclusie dat je beter niet kunt gaan werken en je hele leven beter een luiwammes kan zijn, dan heb je het straks tig keer beter dan wanneer je je hele leven krom hebt gewerkt en nu nergens voor in aanmerking komt en bijna aan de bedelstaf kan met de huidige prijzen. Als uitkeringstrekker kom je tenminste in aanmerking voor allerlei toeslagen, extra bijstand als je een koelkast of iets dergelijks nodig hebt, financiële extraatjes i.v.m. de energie e.d. en als gepensioneerde mag je je alleen rot betalen en armoede lijden. Dan mag je straks ook nog gaan werken totdat je met 1 been in het graf staat, nou moe!

sinypots
sinypots9 nov. 2022 - 9:17

Wanneer iemand 42 jaar heeft gewerkt, heeft hij m.i. zijn/haar bijdrage geleverd. Mag deze groep hardwerkende mensen ook nog genieten van hun oude dag? Niet iedereen wordt GEZOND oud. Bezuinigingen op de zorg leveren ook zeker geen bijdrage. En vergeet niet ........... heel veel jonge gepensioneerden doen heel mooi en dankbaar vrijwilligerswerk.

.aagje
.aagje9 nov. 2022 - 9:03

Leuk vooruitzicht na je pensioen nog 21,5 jaar leven er was een tijd dat veel hardwerkende mensen met 58 in de vut konden. Ik zie nog weinig activiteiten als je tegen de 70 met pensioen mag

2 Reacties
vrijmark
vrijmark9 nov. 2022 - 10:46

Alleen ambtenaren en bankpersoneel krijgen vaak nog een erg mooie aanbieding om er vroeger uit te gaan

JannyBoe
JannyBoe9 nov. 2022 - 12:44

Kunnen we dat ergens lezen @vrijmark? Ik zie het nergens en hoor het oon nergens. Hier een paar voorbeelden van banken waar alles op de normale manier geregeld is https://www.rabobankpensioenfonds.nl/bijna-met-pensioen/eerder-of-later-met-pensioen en https://ing.cdcpensioen.nl/ouder-dan-58

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!