Kassa

Lange wachttijden in de ggz lijken nog steeds niet opgelost

  •  
29-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-04-30 om 22.58.52
Jaarlijks krijgen circa 800.000 Nederlanders psychische hulp waarvan een deel, zo’n 200.000 mensen, complexe hulp nodig heeft. Maar mensen met psychische problemen moeten weken tot soms zelfs maanden wachten op een intakegesprek bij een psychiater of ggz-instelling. Kassa heeft in 2014 meerdere keren aandacht besteed aan de schrijnende problemen rond wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Vooral de wachttijden voor de gespecialiseerde behandeling lijken nog steeds niet opgelost.
“Niets veranderd”
Volgens Marjan ter Avest, directeur MIND, is er sinds 2014 niets veranderd aan de wachtlijsten. “Bij de meldactie die win in januari hielden gaf 50 procent van de respondenten aan niet tijdig de juiste zorg te krijgen. Dat is een schokkende conclusie.” Volgens MIND zijn de wachtlijsten een landelijk beeld. Vooral voor mensen die te maken hebben met complexe problematiek, als borderline, autisme en vroeg traumatische ervaring staan lang op de wachtlijst.
Altrecht is één van de ggz-instellingen waar je terecht kunt voor specialistische ggz. In de uitzending van 2014 zei bestuursvoorzitter Roxanne Verminnen dat ze hard bezig waren om de wachtlijsten inzichtelijk te maken, voor zowel de verwijzer als de patiënt. Altrecht laat nu weten dat ze de laatste jaren veel aandacht hebben besteed aan het verkorten van de wachtlijsten. “En dat doen we nog steeds. Voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen is de wachtlijst helaas nog erg lang.” De volledige reactie van Altrecht kun je hier lezen.
Lijdensweg
Ter Avest vindt dat we ons moeten schamen dat mensen met ernstige psychische problemen zo lang moeten wachten. “Als mensen met kanker anderhalf jaar zouden moeten wachten op behandeling, dan zou het land te klein zijn. En voor mensen met psychische probleem vinden we dit kennelijk acceptabel.”
Esther van Fenema is psychiater in het LUMC en vindt het schandalig dat de maatschappij stilzwijgend de lange wachtlijsten accepteert. Van Fenema ziet een toenemend aantal patiënten na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis. “Veel patiënten moeten tegenwoordig maanden wachten op de juiste behandeling, vooral als het gaat om persoonlijkheidsstoornissen. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn veel langer dan openbaar wordt gemaakt. Daardoor worden ze voor cliënten een lijdensweg .”
Complex
Zorgverzekeraars Nederland vindt het zorgelijk dat sommige patiënten nog steeds lang moeten wachten op een specialistische ggz-behandeling. Maar volgens de organisatie is het ontstaan van te lange wachttijden in de ggz complex. “Het komt niet simpel door gebrek aan geld. Er is voldoende geld, maar het wordt niet altijd op de goede plek besteed.” De volledige reactie van Zorgverzekeraars Nederland kun je hier lezen.
Ook GGZ Nederland erkent dat er wachtlijsten zijn. “Er blijft geld, dat bedoeld is voor de ggz, over aan het eind van dit jaar, terwijl veel ggz- aanbieders in de knel zitten. Dit heeft tot gevolg dat de wachtlijsten ten opzichte van 2015 zijn gestegen.” De volledige reactie van GGZ Nederland kun je hier lezen.
Tenslotte zegt ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het onacceptabel te vinden als mensen te lang moeten wachten op passende zorg. Zorgverzekeraars moeten de juiste zorg voor hun verzekerden regelen. De NZa controleert of zorgverzekeraars zich aan deze zorgplicht houden.
Wanneer je geen gehoor krijgt bij je zorgverzekeraar kun je je melden bij de NZa. Zij onderzoeken deze signalen. Binnen enkele weken stuurt de NZa de minister een plan van aanpak voor de wachtlijsten in de ggz. De volledige reactie van GGZ Nederland kun je hier lezen.
Meldactie
STRAKX , een organisatie met als doel om de behandelmogelijkheden van volwassenen met een trauma te verbeteren, heeft samen met MIND en patiëntenvereniging Caleidoscoop een Meldactie opgezet. Het doel van de Meldactie is om goede traumabehandeling mogelijk te maken voor iedereen die dat nodig heeft en om lange wachtlijsten weg te werken. Zij roepen mensen op om bij de NZA, de toezichthouder in de zorg, te melden als ze geen passende traumabehandeling krijgen of te lang moeten wachten. Melden kan via http://strakxisnu.nl/ .

Meer over:

ggz, wachttijden
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

manwijf
manwijf2 mei 2017 - 11:05

Het is natuurlijk te schandalig voor woorden! Keer op keer wordt ons voorgehouden, hoe goed we het hier wel niet hebben. Allemaal om te legitimeren dat er  bakken met geld de grens over gegooid worden. Maar goed, zo lang NL op van die partijen blijft stemmen, die het vnl. belangrijk vinden, dat nieuwe Nederlanders het goed hebben en die van het milieu een speerpunt maken, zal er niets veranderen.Ze weten in Den Haag maar al te goed hoe de GGZ er al jaren voor staat, maar ze hebben er gewoon schijt aan!

Inge_83
Inge_831 mei 2017 - 11:49

Waarom wordt er hier geen aandacht geschonken aan het project "last man standing" van oa mind? 300 mensen die op 24 juni op een paal in het markermeer gaan staan om aandacht te vragen voor de wachtlijstproblematiek (en tevens een recordpoging) 

janna veen
janna veen30 apr. 2017 - 18:36

Behalve dat de wachttijden heel erg lang zijn, werkt de GGZ zeer zeer slordig, zowel qua administratie als in de omgang met de cliënt worden afspraken keer op keer op keer niet nagekomen. Mij zoon kwam binnen met het vermoeden van autisme, met daarnaast chronische pijnen. Hoe hijzelf en ik als ouder ook aandrongen op onderzoek daarnaar, omdat voor ons beiden duidelijk was dat hij o.a., eenmaal zelfstandig wonend, begeleiding nodig zou hebben, werd er niet naar ons geluisterd. De GGZ wist het beter. De ene na de andere stoornis werd hem aangemeten. Jarenlang hield men hem aan het lijntje, telkens een andere grond zoekend voor behandeling. (Zonder dat wij dat wisten, dat is pas bij wegsturen verteld) Toen ze al die mogelijkheden hadden gehad moesten ze van hem af. En guess what........ men deed opeens de ontdekking van de eeuw en stuurde hem weg met het  "vermoeden van autisme". Toen het hen uitkwam bestond het er opeens wel. En dan de financiële afhandeling......... pas aan het eind van het hele traject declareert de GGZ, daar kan zomaar meer dan 2 jaar tussen zitten. Met als gevolg dat als je denkt alles al lang met de verzekering is afgehandeld, ja alsnog wordt aangesproken op eigen bijdrage en eigen risico's zoals die golden in het jaar van inschrijving. En het ergst van alles, in dat betreffende jaar was nog helemaal geen zorg verleend en stond mijn zoon alléén maar op de wachtlijst. Een uitzonderingspositie die voor de GGZ is gemaakt en die ik van geen kanten vind deugen en mensen zomaar in financiële problemen kan brengen. Tussentijds declaren, zodat mensen overzicht kunnen blijven houden, is toch niet meer dan normaal. Als je al geen psychische problemen (hebt dan zorgt de GGZ wel dat je ze (weer) krijgt.

1 Reactie
Cees273
Cees27330 apr. 2017 - 21:51

Wat de financiële afhandeling betreft kan je het de GGZ niet kwalijk nemen dat ze pas aan het eind van de behandeling declareren. Dat is ze via de NZA en zorgverzekeraars opgedrongen waardoor ze de centen pas zien aan het eind van de behandeling. De start van de behandeling wordt genomen als jaartal voor het eigen risico. Als de behandeling dus pas later begon is dat natuurlijk aan te kaarten bij de zorgverzekeraar.

mrnn
mrnn30 apr. 2017 - 11:46

Een goede manier om van de wachtlijsten af te komen is tegen de mensen zeggen dat ze niets mankeren en ze vervolgens gewoon weer naar huis sturen. Dat doen ze bij mij nu al jaren. De huisarts stuurt me naar de GGZ en die sturen mij vervolgens weer naar huis. Weer één minder op de wachtlijst.

1 Reactie
Cees273
Cees27330 apr. 2017 - 21:56

Nog een geluk als je niet eerst een tijd bij een POH van de huisarts hebt gelopen. Niet allemaal zijn ze even competent waardoor er soms flink geknoeid wordt voordat er eens wordt doorgestuurd. Ook weer zoiets dat bedacht is zonder dat een kwalificatie voor de POH was bepaald, de POH handelt immers onder de verantwoordelijkheid van de huisarts.

Cees273
Cees27329 apr. 2017 - 20:07

Naast de rol van de zorgverzekeraar die vooral gericht is op veel onnodige administratie die de behandeling van de cliënt niet ten goede komt is er nog iets anders aan de hand. Het aantal GZ psychologen is te weinig en dat aantal zal alleen nog maar afnemen. Het aantal opleidingsplaatsen is namelijk kleiner dan de uitstroom. Door de administratieve lasten houden veel GZ psychologen het voor gezien en stoppen vroegtijdig met de praktijk. Ze wilden namelijk mensen helpen en niet zoveel beperkingen ervaren met randvoorwaarden als contracten, plafonds, productmixen, metingen, verplichtingen t.a.v. de website etc. Resultaat: wachtlijsten zullen alleen maar langer gaan worden. Dan kunnen de zorgverzekeraars wel in de contracten zetten dat de treeknormen van toepassing zijn op de wachtlijsten, hoe kan je daar echter aan voldoen als je meer aanmeldingen krijgt dan je aan kan. Een ander nieuwtje wat de zorgverzekeraars willen heet E-health. Dan wordt je op afstand behandeld d.m.v. de computer. Niet dat het bewezen werkt, het is vast goedkoper voor de zorgverzekeraar (niet voor de hulpverlener, die moet weer software aanschaffen en er mee om leren gaan). Tja, Schippers heeft het slecht geregeld, straks gaat ze een topfunctie vervullen bij Zilveren Kruis...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!