Kassa

Lange rijen op stembureaus op NS-stations

  •  
12-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verkiezingen_stemmen_groot_07.jpg
Op de stembureaus op de stations in Utrecht en Amsterdam hebben woensdag al honderden forenzen hun stem uitgebracht in de eerste uren. Dat heeft gezorgd voor lange rijen, maar weinig oponthoud. Volgens de voorzitters van de stembureaus loopt het ondanks de drukte lekker door.
Wachtrij
Het stembureau op Amsterdam CS ging om 6.30 uur open. Nog voor openingstijd stonden stemgerechtigden geduldig te wachten. Anderhalf uur later hadden ongeveer 400 mensen het rode potlood gehanteerd. ,,Mensen ervaren het als heel fijn dat ze op het station mogen stemmen'', zegt voorzitter Peter Kuijmans. Hij is blij dat er dit jaar twee stembureaus op het station in Amsterdam zijn om de toestroom te kunnen opvangen.
Drukte
Het stembureau op Utrecht CS is sinds 7.00 uur open. In het eerste anderhalf uur betraden 460 forenzen de stemhokjes. ,,Het is druk. De rij is een meter of 30, maar mensen klagen niet'', zegt voorzitter Peter Csikos. ,,Mensen die komen stemmen zijn enthousiast. Ze vinden het de moeite waard om ervoor in de rij te staan, ondanks dat ze onderweg zijn'', aldus Csikos.
Stemmen op het station
Op meer dan 40 stations kunnen reizigers stemmen op het perron, in de stationshal of op het stationsplein. Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 brachten meer dan 50.000 mensen hun stem uit op een NS-station. Verreweg de meeste reizigers die in de ochtendspits hun stem uitbrachten op de stations in Utrecht en Amsterdam, wonen ook in deze steden. Volgens de voorzitters van de stembureaus zijn er maar enkele forenzen van buiten de stadsgrenzen die na aankomst bij hen komen stemmen met een zogenaamde kiezerspas.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!