Kassa

'Langdurige zorg heeft extra geld nodig'

  •  
11-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Oud pensioen zorg
Het budget voor de langdurige zorg voor dit jaar is te krap, waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Dit komt onder meer doordat er veel meer mensen dan verwacht met een psychische stoornis vanuit de ggz de langdurige zorg instromen.
Dit jaar kunnen mensen met een psychische stoornis die blijvend zorg nodig hebben directe toegang krijgen tot de langdurige zorg. De instroom van mensen uit de ggz in de langdurige zorg is echter veel groter dan van tevoren verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had rekening gehouden met een toename van ruim 9.000 patiënten. Maar tot 1 februari heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) al meer dan 12.000 indicaties afgegeven. Dit aantal zal naar verwachting nog verder oplopen.

'Zet gereserveerd geld in'

Mensen die gebruikmaken van langdurige zorg zijn vaak chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.
De NZa adviseert minister Hugo de Jonge van VWS om nu al een gereserveerd geldbedrag van 100 miljoen euro in te zetten. "Voor dit jaar verwachten we een tekort, maar hoe hoog dat uitvalt kunnen we nog niet zeggen. Dat komt ook omdat de financiële gevolgen van de coronacrisis nog onzeker zijn", aldus de zorgautoriteit.  Bronnen: NZA / ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!