Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Landelijk keurmerk voor mondkapje consumenten in aantocht

17-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
mondkapjes ffp2 medisch mondbescherming

Binnenkort moeten we allemaal verplicht een mondkapje op, om anderen én onszelf te beschermen. Maar wat is nou een goed mondkapje? Daar is nog veel onduidelijkheid over. Daarom vertelt Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) vanavond in Kassa dat het werkt aan een Nederlands keurmerk.

Het NEN hoopt dat de eerste mondkapjes in januari in ons land te koop zijn met een keurmerk op de verpakking, waardoor je als consument weet dat het een goed mondkapje is.

Wat is een goed mondkapje?

Een groep deskundigen vanuit allerlei vakgebieden, zoals een industrieel ontwerper, een textielfabrikant en een producent van mondkapjes, gaan nu met elkaar om de tafel om te bepalen: 'wat is een goed mondkapje?' Ze gaan kijken bijvoorbeeld naar de pasvorm. “We denken nu aan een maatvoering. Dat er bijvoorbeeld mondkapjes op de markt komen met maat S voor als je een kleiner hoofd hebt, en maat L als je een groter hoofd hebt,” laat een woordvoerder weten. Ook gaan ze bijvoorbeeld kijken naar duurzaamheid. 

NEN, een onafhankelijke stichting, ontwikkelt het keurmerk niet in opdracht van de overheid. Er zijn straks dus twee soorten mondkapjes te koop: mondkapjes met een keurmerk én mondkapjes zonder keurmerk. NEN laat weten dat alleen wetgeving ervoor zou kunnen zorgen dat alleen mondkapjes met een keurmerk in de winkels komen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

goofert
goofert7 jan. 2022 - 16:06

Het RIVM heeft steeds gezegd dat mondmaskers alleen schijnveiligheid bieden tegen Corona. Er is nu wetenschappelijk bewijs, dat FFP2 mondkapjes zeer goede bescherming bieden. Zie weblink hieronder, alleen voldoen niet alle FFP2 maskers die aan deze norm. Wanneer komt de overheid eens met een lijst van betrouwbare FFP2 mondkapjes ! https://www.arboinspectie.nl/maskers-beschermen-wel-degelijk-tegen-corona-zelfs-als-ze-niet-helemaal-correct-worden-gedragen/

jack333
jack33319 okt. 2020 - 17:11

maar meer voor in de portemonee

090729
09072919 okt. 2020 - 11:59

Waar kan ik een patroon vinden van het mondkapje om zelf te maken/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!