Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Landelijk keurmerk voor mondkapje consumenten in aantocht

17 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
mondkapjes ffp2 medisch mondbescherming

Binnenkort moeten we allemaal verplicht een mondkapje op, om anderen én onszelf te beschermen. Maar wat is nou een goed mondkapje? Daar is nog veel onduidelijkheid over. Daarom vertelt Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) vanavond in Kassa dat het werkt aan een Nederlands keurmerk.

Het NEN hoopt dat de eerste mondkapjes in januari in ons land te koop zijn met een keurmerk op de verpakking, waardoor je als consument weet dat het een goed mondkapje is.

Wat is een goed mondkapje?

Een groep deskundigen vanuit allerlei vakgebieden, zoals een industrieel ontwerper, een textielfabrikant en een producent van mondkapjes, gaan nu met elkaar om de tafel om te bepalen: 'wat is een goed mondkapje?' Ze gaan kijken bijvoorbeeld naar de pasvorm. “We denken nu aan een maatvoering. Dat er bijvoorbeeld mondkapjes op de markt komen met maat S voor als je een kleiner hoofd hebt, en maat L als je een groter hoofd hebt,” laat een woordvoerder weten. Ook gaan ze bijvoorbeeld kijken naar duurzaamheid. 

NEN, een onafhankelijke stichting, ontwikkelt het keurmerk niet in opdracht van de overheid. Er zijn straks dus twee soorten mondkapjes te koop: mondkapjes met een keurmerk én mondkapjes zonder keurmerk. NEN laat weten dat alleen wetgeving ervoor zou kunnen zorgen dat alleen mondkapjes met een keurmerk in de winkels komen.

Meer over:

, , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!