Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Landbouw in problemen door droogte

10-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zand droog grond land 1127
De langdurige droogte heeft een grote impact op de landbouw. De regen van de afgelopen dagen heeft voor wel wat verlichting gezorgd, maar dat was zeker niet voldoende. De komende week loopt het al zeer grote neerslagtekort weer verder op, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de woensdag uitgebrachte droogtemonitor. 
Dit voorjaar is het gras voor de koeien van melkveehouders verdord door de droogte, zeker in gebieden waar geen water uit de rivieren getapt kan worden. In dergelijke gebieden geldt al wekenlang een sproeiverbod. Landbouwgewassen hebben schade opgelopen en een minder goede opbrengst lijkt onvermijdelijk. Ook hebben de groeiende gewassen steeds meer water nodig, maar als het niet langere tijd flink gaat regenen zal dat op veel plekken zorgelijk zijn. De regenwaterbassins van de glastuinbouw zijn volgens de LCW nu al nagenoeg leeg.

Gevolgen voor natuur

Weidevogels hadden het al moeilijk, maar dit jaar zijn de broedresultaten van de vogels ook nog eens slecht. In de keihard uitgedroogde grond kunnen de beesten geen voedsel vinden. Ook hoog- en laagveengebieden vertonen natuurschade, net als de oevers van beken.
Vooralsnog zijn er geen problemen met het drinkwater, aldus de LCW. De drinkwaterbedrijven nemen op dit moment allerlei maatregelen om aan een hoge watervraag in de zomer te kunnen voldoen. Veel waterbeheerders roepen op om geen grote opzetzwembaden in de tuin te zetten, want dat zijn zoetwaterslurpers. In het westen van het land zijn op enkele plaatsen lichte verziltingsproblemen. Dat komt doordat de waterstand in de grote rivieren erg laag is. Dat wordt de komende twee weken iets beter, omdat het in Zuid-Duitsland en Zwitserland hard gaat regenen. ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!