Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Landbouw hield info over Q-koorts achter'

14-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geit_04.jpg
Het ministerie van Landbouw wist al een jaar voordat melkgeitenbedrijven werden geruimd dat veel van die bedrijven besmet waren met Q-koorts. Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur woensdag.
De toenmalige ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) hebben steeds gezegd dat pas in eind 2009 een gevalideerde tetst beschikbaar was. Pas daarna werd er tot ruiming besloten. In werkelijkheid liet het ministerie al in 2008 tests doen, waaruit bijna 100 besmettingen bleken. Die tests waren niet gevalideerd, maar dat was volgens deskundigen ook niet nodig, aldus Nieuwsuur. In totaal zijn 25 mensen overleden die aan Q-koorts leden.
Een woordvoerder van het ministerie spreekt de beschuldigingen tegen. De eerdere tests waren nog in ontwikkeling en dus niet betrouwbaar, zegt hij. Ze konden niet dienen als basis voor het besluit om bedrijven te laten ruimen.
Volgens de woordvoerder zijn de makers van Nieuwsuur niet ingegaan op een uitnodiging van het departement voor een achtergrondgesprek over de materie. De programmamakers van Nieuwsuur laten weten dat ze de reactie die het ministerie per e-mail heeft gegeven op hun beschuldigingen in de uitzending hebben verwerkt.
Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP wil donderdag een debat aanvragen naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur. Hij verwijt het ministerie van Landbouw nalatigheid en noemt het achterhouden van informatie onverantwoord. Van Gerven wil dat er een fonds komt om de slachtoffers van de Q-koorts schadeloos te stellen.
ANP

Meer over:

q-koorts, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!