Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Landal verwijdert giftige planten
17-03-2006
•
leestijd 3 minuten
•
119 keer bekeken
•
Om het veertig jarig huwelijk van de schoonouders te vieren, vertrok de familie Den Ouden op vrijdag 16 september 2005 voor een feestelijk weekend naar vakantiepark de Lommerbergen van Landal Greenparks.
Het verblijf leek geslaagd, totdat drie jaar oude zoon Sam zijn tanden zette in een stengel van één van de vele tropische planten, die vlak naast het speel- en zwemparadijs stonden. Zijn tong en keel zwollen op, het ademen ging steeds moeilijker, en functies vielen weg. Joris en Meike, de ouders van Sam, raakten in paniek. Een medewerkster van het park schoot te hulp en belde de plantendienst van het park. Het bleek om de Alocasia Wentii te gaan, ook wel Olifantsoor genoemd. Een prachtige, maar ook zeer giftige plant, die bij inname van de sappen kan zorgen voor een levensbedreigende situatie!
Razendsnel vertrokken ze met een ambulance naar de Eerste Hulp in Venlo, waar Sam uiteindelijk 24 uur op de intensive care verbleef. Hij werd aan de beademing gelegd en kreeg morfine en dormicum toegediend om rustig te blijven. Na een angstige en onrustige nacht, voor de ouders én voor Sam, kwam het de volgende dag gelukkig allemaal goed met Sam. Toch moest hij nog vijf dagen in het ziekenhuis blijven, en kreeg hij na afloop alsnog een bronchitis infectie.
Eenmaal thuis belden de ouders met het park. Ze kregen te horen dat het een foutje van de tuinarchitect was geweest om de parken in te richten met deze giftige plant. Als ze een klacht wilden indienen moest dat schriftelijk. En dus schreven ze een brief aan de directie van het park, met het verzoek die planten te verwijderen uit alle locaties van Landal Greenparks. Het antwoord kwam snel: Het zou een te grote kostenpost zijn om ze uit alle 50 parken te laten verwijderen. De familie Den Ouden kon dit niet begrijpen, na alle kosten en zorgen die zij mee moesten maken met Sam. En ze voelden zich in de kou gezet. Behalve een briefje voor Sam met twee knuffels, hoorden ze niets meer.
Waarom geen enkele menselijke reactie van het park gericht aan hen, de ouders? Totdat er een envelop op de deurmat viel, afkomstig van een assurantiekantoor dat namens vakantiepark De Lommerbergen vroeg wat de familie wilde. Het zou om een schadevergoeding gaan. “Maar wij willen helemaal geen schadevergoeding” vertelt Meike den Ouden, “en al helemaal geen gratis verblijf in een van de parken. Het enige wat we willen is dat die planten worden verwijderd”.
Bas Hoogland is directeur van Landal Greenparks en geeft toe dat de reactie van Landal op z’n zachtst gesproken onvolledig is geweest. “We hadden beter moeten communiceren met de familie Den Ouden” aldus Hoogland. Naar zijn oordeel heeft Landal Greenparks te goeder trouw gehandeld bij het plaatsen van de Olifantsoor in haar tropische tuin, want “de plant staat niet op een lijst met giftige planten”. Ook heeft de medewerkster adequaat gehandeld door ervoor te zorgen dat de familie naar de Eerste Hulp werd gebracht. Volgens Hoogland is De Lommerbergen de énige plek waar de alocasia wentii te vinden is, en is de giftige plant een paar dagen na het incident verwijderd uit het park. Helaas is men vergeten dat aan de familie te vertellen.
Kassa vraagt zich af of de planten wel écht verwijderd zijn, want een paar dagen voor de uitzending filmden wij in De Lommerbergen, op exact dezelfde plek, een aantal planten die in ieder geval sprekend lijken op de alocasia wentii. Ook blijven wij het vreemd vinden dat planten, waarvan het sap giftig, tot zeer giftig is*, geplaatst worden in een omgeving die ingericht is op spelende, rondlopende kinderen. Een hekje zou op zijn plaats zijn, of plaatsing op een plek waar kinderen niet bij kunnen komen, bijvoorbeeld op een eilandje in het water.
Na afloop van de uitzending heeft Landal ons laten weten dat de directeur op bezoek is geweest bij de familie Den Ouden. Zij zijn tot een passende oplossing gekomen: De familie mag twee weken op vakantie naar een van de campings (door heel Europa) van een zusterorganisatie van Landal. Het gezin heeft het aanbod met beide handen aangenomen.
* het betreft de stoffen calciumoxalaat en blauwzuur. Calciumoxalaat kan irriterend werken op de huid en veroorzaakt ontstekingen van mond- en keelholte en slijmvliezen. Het geeft ook risico op nierstenen en andere nierproblemen. Blauwzuur is zéér giftig en kan een fatale vergiftiging tot gevolg hebben.