Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Heel Holland spaart in coronatijd, behalve de lagere inkomens

3 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
spaarpot sparen 930
Sinds de coronapandemie sparen we met z’n allen een stuk meer dan daarvoor. Toch komt het grootste deel van het totale spaargeld voornamelijk van de mensen met een hoog inkomen, blijkt uit onderzoek van de Rabobank.
De bank zette onder 1500 Nederlanders een vragenlijst uit. Daaruit blijkt dat – net als vorig jaar – een kwart van de Nederlanders minder spaart dan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert. Volgens hen zou elk huishouden minimaal 3400 euro spaargeld moeten hebben.

Spaartotaal neemt wél toe

Het totale spaargeld in Nederland heeft wel een enorme vlucht gemaakt. Bij elkaar spaarden Nederlandse huishoudens tussen maart 2020 en februari 2021 bijna 46 miljard euro op. Dat is ruim 2,5 zoveel als het jaar daarvoor.
De toename van het spaartotaal is vooral weggelegd voor mensen met minimaal een modaal inkomen, dat tussen de 36.500 euro en 43.500 euro bruto per jaar ligt. Het lukte vier op de tien huishoudens met een modaal inkomen de buffers te versterken. Bij de hogere inkomens was dit meer dan de helft.

Lagere inkomens verliezen spaargeld

Nog geen kwart van de mensen met een laag inkomen wist vorig jaar meer geld op de spaarrekening te storten. Een derde van hen geeft aan minder spaargeld te hebben dan een jaar terug. Van de mensen die minder spaargeld hebben dan twaalf maanden geleden, ruim een vijfde in totaal, heeft 46 procent minder dan het door het Nibud.
Slechts drie op de tien Nederlanders geven sinds de coronapandemie minder geld uit. Zij zagen het spaargeld vaak toenemen. Het zijn vooral de huishoudens met een modaal of hoger inkomen die nu minder uitgeven, bijvoorbeeld aan vakanties, uit eten en drinken gaan, kleding en hobby's. Lagere inkomens profiteren hier minder van dan de hogere inkomens, omdat zij hier doorgaans al minder geld voor hadden. ANP

Meer over:

sparen, geld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz3 mei 2021 - 20:39

In mijn mening zou je minimaal 12x je inkomen als bodem moeten hebben. dat je dus een jaar zonder inkomen kan zonder problemen.

Hierdoor heb je een extreem goede bodem, waarbij als het een keer slecht gaat je niet in geldnood komt