Kassa

'Lagere inkomens gaan er door klimaatbeleid meer op achteruit'

  •  
13-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolens kust 930x520
Lagere middeninkomens gaan er door het klimaatbeleid meer op achteruit dan hogere. Dat blijkt uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) van het ontwerp-Klimaatakkoord. De maatregelen in dit akkoord zorgen in doorsnee voor een achteruitgang van 0,4 procent in 2030. Lagere middeninkomens gaan er 0,5 procent op achteruit, de hoogste en allerlaagste inkomens 0,3 procent.
Het totale klimaat- en energiebeleid tot 2030 leidt volgens het planbureau tot 2030 tot een inkomensachteruitgang van gemiddeld 1,3 procent. Voor lagere inkomens is het negatieve effect 1,8 procent en voor hogere 0,8 procent. Dat komt grotendeels door het al in gang gezette klimaat en energiebeleid, zegt het CPB. Ook in de periode tot 2021 leveren lagere inkomens meer in dan hogere, staat in de doorrekening.

'Lastenverzwaring hoger voor huishoudens'

Volgens het CPB zullen de klimaatkosten voor huishoudens hoger uitvallen dan die van het bedrijfsleven. Het totale klimaat- en energiebeleid zorgt voor 5,2 miljard aan lastenverzwaringen tot 2030. Hiervan komt 3 miljard voor rekening van gezinnen. Volgens CPB-directeur Laura van Geest zullen bedrijven zo'n 80 procent van hun klimaatkosten doorberekenen aan de burgers.
In berekeningen van het CPB staat dat het totale klimaat- en energiebeleid ongeveer 0,5 procent economische groei kost. Negatief voor de groei zijn vooral de lastenverzwaringen die de klimaatmaatregelen meebrengen. De gevolgen voor de werkgelegenheid zijn volgens Van Geest op langere termijn beperkt. ANP

Meer over:

klimaatbeleid
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

tenormin
tenormin14 mrt. 2019 - 0:14

Ja hoor, daar kwam Rutte vandaag weer: CO2 uitstoot bij bedrijven toch belasten en de lage inkomens sparen. Voor sprookjes ga ik wel naar de Efteling. Hij kan lekker praten alleen.... Mark Rutte heeft een paar tongen teveel.

aad van oldenbarneveld
aad van oldenbarneveld13 mrt. 2019 - 16:41

Rutte zegt dat het gaat repareren voor de lage inkomen(er komt zeker verkiezingen 20 maart)maar als dat weer voorbij is dan zult hij wel weer een potje vinden om het weer 2X zo hard weer terug te halen bij de minima DE LEUGENAAR RUTTE.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!