Kassa

Lager opgeleiden hebben bij salarisverhogingen vaker het nakijken

10-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
205 keer bekeken
  •  
geld portemonnee euro 1127

Wie lager opgeleid is, heeft er de afgelopen twee jaar minder salaris bijgekregen dan hoger opgeleiden. De coronacrisis zorgt voor extra financiële druk bij de laagopgeleiden, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek onder ruim 30.000 mensen.

"Als lager opgeleide ben je steeds vaker de pineut", concludeert onderzoeksleider Jaap van Muijen. Hij noemt dat 'zorgelijk' in tijden van almaar stijgende huizenprijzen en oplopende energierekeningen. Onderzoekers van de Nyenrode Business Universiteit en carrièreplatform Intermediair hebben samen het Nationaal Salaris Onderzoek verricht.

Flinke verschillen

Uit de enquête komt naar voren dat 62 procent van alle werkenden met een HBO- of universitaire opleiding tussen 2019 en 2021 een salarisverhoging ontvingen. Bij 6 procent van hen was het salaris gedaald. Bij lager opgeleide werknemers gaf slechts 44 procent aan dat het salaris omhoog was gegaan, terwijl bij 11 procent het salaris was gedaald.

'Onvoldoende om van te leven'

Volgens onderzoeksleider Van Muijen is het verklaarbaar dat lager opgeleide werknemers in Nederland minder vaak hun salaris zagen stijgen, omdat de lonen bij hun beroepen sneller aan het plafond zitten. Maar de hoogleraar psychologie maakt zich wel zorgen. "Dit betekent dat er steeds meer huishoudens zijn die, al werken ze met z'n tweeën, niet voldoende geld hebben om te kunnen wonen of te leven", zegt hij. "En het gaat vaak om praktisch opgeleide mensen. Dat is wel de kurk waar de samenleving op drijft." ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

FraMar1974
FraMar197412 nov. 2021 - 13:46

Ik vraag 'm steeds weer af waarom er eerst dure onderzoeken nodig zijn om te accepteren wat de burger al land weet. Maar als de burger signalen afgeeft, worden die gewoon genegeerd, ook door de media! En later komen ze dan alsof ze het zelf hebben uitgedokterd!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!