Kassa

'Lage rente zorgt ook in nieuwe pensioenstelsel voor problemen'

27-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oud man stok pensioen
Ook jongeren bouwen in het nieuwe pensioenstelsel relatief minder pensioen op als gevolg van de lage rente. Hiervoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport. Hierdoor staan volgens de belangrijke adviseur van het kabinet jongeren later van lastige keuzes. Zo zullen ze bijvoorbeeld moeten rondkomen van minder pensioen of meer zullen sparen tijdens hun werkzame leven.

Door de lage rente zal het vermogen van pensioenfondsen volgens de onderzoekers minder snel groeien. De rendementen van de fondsen worden namelijk onder druk gezet door de lage rente. Als deze situatie langdurig aanhoudt, gaat dit ook bij het nieuwe pensioencontract voor problemen zorgen. Volgens de afspraken uit het pensioenakkoord blijven rendementen op financiële markten de belangrijkste bepalende factor voor de hoogte van het pensioen.

Grote gevolgen voor jonge huishoudens

Dit kan voor jonge huishoudens grote gevolgen hebben. Om een te grote val van het inkomen na pensionering te voorkomen, kunnen zij meer sparen tijdens hun werkzame leven of meer of langer werken. Echter, hun pensioenen zullen uiteindelijk lager uitvallen ten opzichte van de inleg, aldus het CPB. Oudere huishoudens, die nu al veel vermogen hebben opgebouwd, hebben naar verwachting minder last van een daling van het rendement. Om stabielere pensioenen voor huidige en toekomstige generaties mogelijk te maken, stellen de onderzoekers voor om met een zogeheten NDC-regeling te komen als aanvulling op de normale pensioenen. Hiermee zijn de pensioenen die mensen opbouwen niet afhankelijk van de rendementen op de financiële markten, maar worden ze jaarlijks geïndexeerd met bijvoorbeeld de loongroei. Op korte termijn lijkt zo'n ingrijpende stelselwijziging volgens het CPB niet verstandig, ook omdat er meer tijd nodig is voor onderzoek. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!